Ve Zlínském kraji loni vzrostl počet trestných činů, přibylo zejména vražd a kyberkriminality

20. leden 2023 14:39

Podle údajů za loňský rok 2022 museli policisté ve Zlínském kraji řešit o více než tisíc případů více než v roce 2021.

Podle statistických údajů vzrostla v roce 2022 v České republice v porovnání s předchozím rokem kriminalita. Týká se to i Zlínského kraje, kde to bylo o 1162 policií řešených případů více. Zároveň o několik procent klesla objasněnost trestných činů. I přesto je zlínský region ve statistice objasněnosti za celou republiku první, a to už pátým rokem za sebou. 

Ve zlínském kraji přibylo vražd. Zatímco v roce 2021 se staly v kraji čtyři vraždy, loni jich bylo sedm. Velký byl i počet obětí, mezi kterými byly bohužel i děti. Výjimečným případem byla hromadná vražda v Loučce na Vsetínsku, kdy muž vyhodil do povětří byt s manželkou a třemi dětmi. V tomto případě je pachatel stále v nemocnici, kde jeho stav zkoumají psychiatři. Podobně tragický byl i případ z Rožnova pod Radhoštěm, kde druh zastřelil dvě dcery, svou družku a nakonec i sebe. Loňský případ údajně mrtvého novorozence z Kroměříže, jehož tělo nebylo nalezeno, policie odloží.

Podle náměstka krajského policejního ředitele Jindřicha Kučery byl ve Zlínském kraji zaznamenán největší nárůst u kyberkriminality. Za loňský rok tu policisté evidovali 913 případů, předloni to bylo 415. Nejčastěji šlo o neoprávněné přístupy do počítačových systémů, padělání platebních prostředků a podvody. Opět se také objevily případy, kdy se zločinec vydává za zahraničního vojáka nebo lékaře a z důvěřivých žen vyláká statisícové, v jednom případu i milionové částky.

Největší krajský nárůst kriminality zaznamenali v roce 2021 policisté v Hulíně na Kroměřížsku, kde v loňském roce převažovaly krádeže a vloupání, dále pak činy pod vlivem návykových látek, zanedbání povinné výživy a nedbalostní dopravní nehody. 

autoři: Roman Verner , Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související