Až třetina území Zlínského kraje nemá dostatečné pokrytí leteckou záchrannou službou

1. únor 2023 12:30

Zlínský kraj nemá vlastní leteckou záchranku, region je pokryt ze základen v okolních krajích. Hejtmanství chce proto vyjednat, aby do kraje létali záchranáři ze Slovenska.

Zlínský a Karlovarský kraj jsou jediné regiony v České republice, kde není vlastní letecká záchranka. Ministerstvo zdravotnictví jejich zřízení v plánu nemá. Vedení Zlínského kraje by proto chtělo, aby do příhraničí mohli létat zdravotničtí záchranáři ze Slovenska. 

Nedostatečné pokrytí až třetiny území Leteckou záchrannou službou má podle krajské náměstkyně pro zdravotnictví Olgy Sehnalové z ČSSD dopad na dostupnost centrální péče. Horší je například dostupnost popáleninových center nebo dětské traumatologie.

Část Zlínského kraje aktuálně pokrývají letecké záchranky z Olomouckého, Moravskoslezského nebo Jihomoravského kraje. Do dvaceti minut ale vrtulníky doletí pouze na část území. Okolí Uherského Brodu, Valašských Klobouk nebo Luhačovic tak podle krajské zdravotnické koncepce není dostatečně pokryté.

Vedení kraje dlouhodobě usiluje o zřízení vlastní základny pro leteckou záchrannou službu, aktuálně se ale hejtmanství snaží o to, aby na území kraje mohli v případě nutnosti zasahovat letečtí záchranáři ze Slovenska. Mezistátní smlouva se Slovenskem byla opakovaně projednávána za minulé i současné vlády. Smlouva se Slovenskem je aktuálně v jednání, potvrdil mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Kdy by měla být podepsaná, ale nespecifikoval.

Proč Ministerstvo zdravotnictví neuvažuje o zřízení letecké záchranné služby vy Zlínském kraji? I to zjišťoval redaktor Českého rozhlasu Zlín Roman Verner.

Spustit audio

Související