Nadívané kuře s jarní zeleninou
Jaro nabádá ke konzumaci zeleniny a tak vás středeční recept Apetýtu bude inspirovat k tomu, jak pečené kuře povýšit na gastronomický zážitek. Připravte si nadívané kuře s jarní zeleninou.
- 1 kuře
- 4 starší rohlíky
- 1 svazek petrželky
- 1 svazek tymiánu
- 4 lžíce másla
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- 2 střední mrkve
- hrst fazolek
- brokolice
- hrst kadeřávku
- sůl
- pepř
Postup:
- Pečivo nakrájejte na kostičky, nasekejte petrželku, z tymiánu otrhejte lístky.
- Vše dejte do mísy, promíchejte, zalijte rozpuštěným máslem a mlékem, ochuťte solí a pepřem.
- Oddělte žloutky od bílků, žloutky přidejte do mísy a promíchejte.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho do základu nádivky.
- Kuřata omyjte včetně břišní dutiny, důkladně je osušte a naplňte nádivkou.
- Neplňte je až po okraj, nádivka během pečení nabyde.
- Kuřátkům svažte nohy, potřete je máslem, osolte a dejte do pekáče.
- Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 50 minut.
- V průběhu pečení podlijte trochou vody a průběžně přelévejte výpekem.
- Zeleninu očistěte a do hrnce s vroucí vodou dejte nejprve mrkve, po třech minutách fazolky a stonkovou brokolici.
- Po dvou minutách varu vše sceďte, propláchněte ledovou vodou a nechte okapat.
- V pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a dejte do ní všechnu předvařenou zeleninu i kadeřávek.
- Restujte, dokud zelenina nezačne křehnout a výrazně vonět, postačí pár minut.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Na každý talíř dejte restovanou zeleninu, půl baby kuřátka s nádivkou a vše přelijte výpekem.
Související
-
Škvarková bábovka
Apetýt prozradí recept na škvarkovou bábovku, který zazněl v Babských radách a vzbudil posluchačský zájem.
-
Tukožroutská polévka
Páteční Apetýt pro vás má recept na polévku, která může pomoci s kilogramy po Vánocích.
-
Pečená zelenina s klobáskou
Tento recept Apetýtu vás překvapí výtečnou chutí. Pečená zelenina s klobáskou by mohla být ideální večeří, kterou zvládnete levou zadní – stačí dát vše na jeden plech.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.