Pečená zelenina s klobáskou

Tento recept Apetýtu vás překvapí výtečnou chutí. Pečená zelenina s klobáskou by mohla být ideální večeří, kterou zvládnete levou zadní – stačí dát vše na jeden plech.

Ingredience
  • 1/2 dýně hokaido
  • 200 g růžičkové kapusty
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 3 červené cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 6 světlých grilovacích klobásek

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Dýni omyjte, osušte, rozpulte, vydlabejte vláknitý střed se semínky a nakrájejte ji i se slupkou na půlměsíčky.
  3. Vydlabanou dužinu z dýně nevyhazujte: semínka pečlivě oddělte a vysušte, zbytek můžete přidat například do vývaru.
  4. Z kapustiček odstraňte ovadlé listy (také je můžete přidat do vývaru), z paprik jádřince, cibuli oloupejte a všechnu zeleninu nakrájejte na podobně velké kusy.
  5. Na plech můžete přidat téměř jakoukoliv pevnější zeleninu: květák, celer, pastinák, brambory, řepu, mrkev, pevnější listy zelí.
  6. Přihodit můžete pár hub i jablko.
  7. Kouzlit lze i s bylinkami a kořením.
  8. Nakrájenou zeleninu rozložte na plech, zastříkněte ji olejem, osolte, opepřete a přidejte bylinky.
  9. Zlehka ji prohrábněte obracečkou (nebo rukama), aby se všechny kousky dobře obalily olejem a kořením a rozprostřete ji na plech v jedné vrstvě.
  10. Na zeleninu rozložte klobásky a plech vložte do trouby.
  11. Pečte 25-35 minut, až zelenina změkne a klobásky budou opečené dozlatova.
  12. Podávejte s opečeným chlebem nebo jemnou bramborovou kaší.

Tip: Pečenou zeleninu na talíři si ještě můžete pokapat citronovou šťávou nebo kapkou dobrého octa.

Související

  • Pomazánka z pečené dýně

    Recept na pomazánku z pečené dýně nám poslala paní Jiřina z Ostopovic. Patří k podzimní tradici a u nich v rodině se na ni hlavně vnoučata velmi těší. 

  • Pizza tyčinky z kynutého těsta

    Úterní Apetýt přináší recept na slané pizza tyčinky z kynutého těsta, který nám poslala posluchačka Radovana.

  • Rajská polévka s řeřichou

    Mnozí bylinkáři doporučují sníst denně jeden až dva šálky čerstvých listů bylin nebo zelených částí různých druhů zeleniny, například listy řeřichy.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?