Pečená zelenina s klobáskou

Tento recept Apetýtu vás překvapí výtečnou chutí. Pečená zelenina s klobáskou by mohla být ideální večeří, kterou zvládnete levou zadní – stačí dát vše na jeden plech.

Ingredience
  • 1/2 dýně hokaido
  • 200 g růžičkové kapusty
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 3 červené cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 6 světlých grilovacích klobásek

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Dýni omyjte, osušte, rozpulte, vydlabejte vláknitý střed se semínky a nakrájejte ji i se slupkou na půlměsíčky.
  3. Vydlabanou dužinu z dýně nevyhazujte: semínka pečlivě oddělte a vysušte, zbytek můžete přidat například do vývaru.
  4. Z kapustiček odstraňte ovadlé listy (také je můžete přidat do vývaru), z paprik jádřince, cibuli oloupejte a všechnu zeleninu nakrájejte na podobně velké kusy.
  5. Na plech můžete přidat téměř jakoukoliv pevnější zeleninu: květák, celer, pastinák, brambory, řepu, mrkev, pevnější listy zelí.
  6. Přihodit můžete pár hub i jablko.
  7. Kouzlit lze i s bylinkami a kořením.
  8. Nakrájenou zeleninu rozložte na plech, zastříkněte ji olejem, osolte, opepřete a přidejte bylinky.
  9. Zlehka ji prohrábněte obracečkou (nebo rukama), aby se všechny kousky dobře obalily olejem a kořením a rozprostřete ji na plech v jedné vrstvě.
  10. Na zeleninu rozložte klobásky a plech vložte do trouby.
  11. Pečte 25-35 minut, až zelenina změkne a klobásky budou opečené dozlatova.
  12. Podávejte s opečeným chlebem nebo jemnou bramborovou kaší.

Tip: Pečenou zeleninu na talíři si ještě můžete pokapat citronovou šťávou nebo kapkou dobrého octa.

Související

  • Pomazánka z pečené dýně

    Recept na pomazánku z pečené dýně nám poslala paní Jiřina z Ostopovic. Patří k podzimní tradici a u nich v rodině se na ni hlavně vnoučata velmi těší. 

  • Pizza tyčinky z kynutého těsta

    Úterní Apetýt přináší recept na slané pizza tyčinky z kynutého těsta, který nám poslala posluchačka Radovana.

  • Rajská polévka s řeřichou

    Mnozí bylinkáři doporučují sníst denně jeden až dva šálky čerstvých listů bylin nebo zelených částí různých druhů zeleniny, například listy řeřichy.