Pizza tyčinky z kynutého těsta

Úterní Apetýt přináší recept na slané pizza tyčinky z kynutého těsta, který nám poslala posluchačka Radovana.

Připravte si:

  • 230 ml vody
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 vejce (nemusí být)
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžičku pizza koření
  • 1/4 kostky čerstvého droždí (nebo 1 lžičku sušeného)

na náplň:

  • kečup
  • salám, anglickou slaninu
  • šunku
  • tvrdý sýr

na pomazání:

  • 1 vejce

na posyp:

  • mák
  • sezam
  • lněné semínko

Postup:

  1. Zaděláme v misce kvásek: droždí, mléko, troška mouky. Po vzejití ho vmícháme do zbylých surovin, vypracujeme hladké těsto a necháme kynout.
  2. Po vykynutí vyválíme z těsta dva malé obdélníky, o rozměrech asi 30x20cm.
  3. Jeden pomažeme kečupem (nepotíráme úplně slabě, jinak se nám jeho chuť ztratí, ale ani silně, aby pak z tyčinek nevytékal) a posypeme nastrouhaným sýrem.
  4. Pak na plát rozložíme plátky salámů a přiklopíme druhým plátem.
  5. Můžeme ještě salám shora potřít jemně kečupem, aby nám horní plát lépe přilnul.
  6. Upravíme, abychom měli kraje vrchního plátu u krajů spodního plátu, lehounce přimáčkneme a krájíme na proužky silné asi 1-1,5 cm.
  7. Krájíme ostrým nožem (nebo můžeme vyválet velký obdelník, polovinu pomazat, posypat a pak jen druhou půlkou přiklopit).
  8. Po nakrájení proužky klademe na plech s pečicím papírem, stáčíme je do tzv. kroucánků a klademe kousek od sebe (ještě nakynou).
  9. Necháme přikryté kynout asi 20 minut, pak je pomažeme rozkvedlaným vajíčkem, dle chuti posypeme semínky.
  10. Dáme péct na 170 °C asi 15-20 minut.
  11. Po upečení přendáme tyčinky na podložku. Nenecháváme je na horkém plechu, aby se nevysušily.

Související

  • Nadýchané houstičky

    Oslnit návštěvu při grilování domácími houstičkami? To vás naučí dnešní Apetýt. Recept nám poslala posluchačka Jindřiška z Valašského Meziříčí.

  • Domácí müsli

    Zdravá svačinka nebo klidně i snídaně. Čtvrteční recept Apetýtu vám přináší recept na domácí müsli. Jak na to, prozradí šéfkuchař Petr Svoreň.

  • Božské placičky

    Úterní recept Apetýtu bude doslova letní rychlovka. Recept nám poslala posluchačka Zdenka z Vysočiny, ráda ho připravuje v létě na chalupě.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.