Božské placičky

Úterní recept Apetýtu bude doslova letní rychlovka. Recept nám poslala posluchačka Zdenka z Vysočiny, ráda ho připravuje v létě na chalupě, kde tráví čas rodinou. Jídlo pojmenovala božské placičky.

Co nesmí chybět v seznamu?

  • 1 cuketa
  • 1 mrkev
  • 2 vejce
  • 20 g sýru
  • 30 g špaldové mouky
  • 60 g šunky
  • 10 ml olivového oleje
  • 1 odtučněný řecký jogurt

Postup:

  1. Z cukety a mrkve vymačkáme pořádně všechnu přebytečnou vodu. Směs musí být úplně suchá.
  2. Do misky přidáme k zelenině dvě vajíčka, sýr, mouku a nadrobno nakrájenou šunku.
  3. Jemně osolíme a pořádně promícháme.
  4. Lžící dávkujeme směs na rozpálenou pánev s olejem a tvarujeme asi 1 cm vysoké placky.
  5. Smažíme asi 5–7 minut z každé strany.
  6. Podáváme s čerstvým salátem ze zahrádky a řeckým jogurtem ochuceným solí a česnekem. 

Související

  • Bělehradský řízek

    Recept na Bělehradský řízek se dědí u posluchačky Markéty ze Znojma z generace na generaci. Chystala ho babička i maminka Markéty, ta ho teď připravuje i pro svoji rodinu.

  • Bramborový závin pro hladové muže

    Bramborový závin pro hladové muže – tak pojmenovala svůj recept posluchačka Dana z Velkých Bílovic.

  • Špenátový koláč

    Což takhle dát si na Zelený čtvrtek špenátový koláč? Pokud se nechcete tradičního špenátového jídla vzdát, udělejte si ho na pečený způsob.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.