Nadýchané houstičky
Oslnit návštěvu při grilování domácími houstičkami? To vás naučí dnešní Apetýt. Recept nám poslala posluchačka Jindřiška z Valašského Meziříčí. Nadýchané houstičky ji naučila kamarádka a ona na ně nedá dopustit.
- 500 g hladké mouky
- 2-3 celá vejce (podle velikosti)
- cca 230 ml vlažného mléka
- 150 ml oleje
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 21 g droždí
- 1 vejce na potření
- 1 hrst hladké mouky na posypání těsta před kynutím
- na posypání:
- mák
- kmín
- sezam
- lněné semínko (slunečnice)
- strouhaný sýr na posyp
Postup:
- Do mísy nasypeme mouku (lepší je prosátá) a vytvoříme důlek, do nějž rozdrobíme kvasnice. Ty posypeme cukrem a přelijeme 5 lžícemi vlažného mléka.
- Ve zbytku mléka rozšleháme vidličkou vejce, přidáme olej a sůl.
- Vlijeme do mísy k mouce a dobře propracujeme (přibližně 5 minut).
- Povrch hladkého těsta posypeme trochou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout.
- Po vykynutí těsto v míse rukou několikrát přeložíme, aby znovu zmenšilo objem, a opět necháme v teple kynout dalších 30 minut.
- Troubu předehřejeme na 170 °C.
- Na vále vytvoříme z těsta 12 bochánků (cca 85 g každá houstička) a necháme je dokynout na plechu.
- Poté je potřeme rozšlehaným vajíčkem a každý bochánek třikrát tupou stranou nože křížem prořízneme skoro až dolů, aby získaly tvar kaiserek.
- Houstičky posypeme a po 15 minutách dáme do trouby.
- Pečeme je přibližně 20 minut, dokud nezezlátnou.
Tip: Pokud vám zbydou do druhého dne, můžete je dát do hrnce, přikrýt utěrkou a uložit do studené trouby. Houstičky můžete i zamrazit, nejlepší je to do dvou hodin po vyjmutí z trouby. Po vytažení z mrazničky chutnají jako čerstvě upečené.
Související
-
Domácí müsli
Zdravá svačinka nebo klidně i snídaně. Čtvrteční recept Apetýtu vám přináší recept na domácí müsli. Jak na to, prozradí šéfkuchař Petr Svoreň.
-
Božské placičky
Úterní recept Apetýtu bude doslova letní rychlovka. Recept nám poslala posluchačka Zdenka z Vysočiny, ráda ho připravuje v létě na chalupě.
-
V hlavní roli máta: zkuste mátový sirup i likér na střevní potíže
Pondělní Babské rady se věnovaly mátě. Ta působí na naši duševní pohodu, redukuje stres a uvolňuje napětí. Její svěží vůně je energizující a stimuluje paměť.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.