Pomazánka z pečené dýně
Recept na pomazánku z pečené dýně nám poslala paní Jiřina z Ostopovic. Patří k podzimní tradici a u nich v rodině se na ni hlavně vnoučata velmi těší. Maže se na topinky nebo čerstvé pečivo, dá se jíst i s čerstvou zeleninou.
Budete potřebovat:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci citronové šťávy
- 100 g čerstvého tvarohového sýru
- 1 ks dýně Hokaido
- tymián
- rozmarýn
- mletý černý pepř
- sůl
Postup:
- Dýni dobře omyjeme, vydlabeme semínka a zbytek nakrájíme na kostky, které rozprostřeme na plech.
- Dýni lehce osolíme, opepříme, přidáme natrhaný tymián s rozmarýnem a pokapeme olivovým olejem.
- Dýni pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C, dokud není měkká.
- Upečenou dýni necháme vychladnout.
- Dýňová semínka nasucho opražíme na pánvi.
- Poté dýni přesypeme do velké mísy, přidáme čerstvý tvarohový sýr, citronovou šťávu a rozmixujeme tyčovým mixérem tak, aby v pomazánce zůstaly znatelné kousky.
- Ale můžeme rozmixovat i zcela dohladka. Pomazánku z pečené dýně ochutnáme, podle potřeby dosolíme, dopepříme a podáváme na čerstvém pečivu či toastech. Před servírováním zdobíme dýňovými semínky.
Související
-
Domácí tvarohová pomazánka
Pondělní Apetýt přináší nahlédnutí do připravované knihy Babské rady, která bude především naplněna zajímavými recepty. Tady je jeden z nich!
-
Pivní pomazánka se sýrem
Dnešní recept vás naladí už skutečně silvestrovsky – připravíme si pivní pomazánku se sýrem.
-
Pomazánka z kysaného zelí
V posledním zářijovém Apetýtu pro vás máme také poslední pomazánkový tip. Hlavní ingrediencí je tentokrát kysané zelí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.