Na Zlínsku připravují projekt na podporu učňovského školství

18. prosinec 2006

Neobvyklou podporu učňovského školství připravují na Zlínsku. Citelný nedostatek strojařských profesí chtějí řešit finanční motivací pro zájemce o studium. Kromě toho krajský úřad podepíše smlouvu se Sdružením automobilového průmyslu.

V první fázi by do projektu spolupráce automobilek s krajem mělo být zapojeno sedmnáct škol a učilišť. Cílem je nejenom odborná pomoc při vzdělávání mládeže, ale také pedagogů. "Je to proces celoživotního vzdělávání učitelů, kteří by měli lépe poznat prostředí automobilového průmyslu, aby pak mohli aplikovat ve vzdělávacím procesu to, co automobilový průmysl potřebuje. Je to hlavně odpověď na kritiku, že je praxe málo propojena se vzdělávacím procesem a právě tato profesní organizace si toho váží a velmi dobře uvědomuje," vysvětluje hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš.

Radní Zlínského kraje se rozhodli, že by od příštího roku vytipovali asi šest učebních oborů, u kterých by žáky a rodiče při rozhodování, kam děti umístit, určitým způsobem ekonomicky motivovali. "Prakticky by to mělo znamenat to, že bychom vyčlenili určitě prostředky na to, že se přihlásí na klempíře a bude studovat dobře, jako autoelektrikář," říká Libor Lukáš.

Je ale třeba motivovat také podnikatelské subjekty. "Aby ti podnikatelé měli daleko větší zájem o to, aby svoje firmy přizpůsobili výuce dětí. Léta se mluví o tom, že by měli být daňově zvýhodňovány. Většinou jsou to firmy, které se zmítají na hranici rentability, a proto, když někdo řekne, že si to mohou odečíst z daní nebo ze zisku, je to mnohdy výbuch smíchu, protože zisk nenastává a rentabilita je na úrovni vlastního přesvědčení," dodává hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš.

autor: rv
Spustit audio