Na Zlínsku bylo nejvíc nelegálních heren v zemi. Celníci zabavovali kvízomaty

9. duben 2018 18:55

Celníci zadrželi v hernách ve Zlínském kraji 27 nelegálních kvízomatů.

O akci z konce března informoval mluvčí krajské celní správy Dušan Janiš. Majitelé jedenácti heren je provozovali bez platného povolení Ministerstva financí.

Nejvíce heren objevili právě ve Zlínském kraji a také v Praze. Provozovatelům hrozí pokuta až do 50 milionů korun a propadnutí výherních hracích zařízení, peněz a dalšího vybavení.

Celníci zavřeli vinotéku v Brodě. Chyběly kolky na alkohol i EET

víno, obchod s vínem

Teprve podruhé ve Zlínské kraji sáhli celníci při kontrolách obchodů a restaurací k nejtvrdšímu trestu a to uzavření prodejny. Vinotéka v Uherském Brodě totiž kromě toho, že nefungovala v rámci elektronické evidence tržeb, skladovala i alkohol bez kolků. Jeho původ celníci prověřují.

Při akci nazvané STAR odhalili celnici během sta kontrol 79 nelegálních heren a zabavili tam téměř 300 kvízomatů. Nelegální podniky se snaží kvízomaty obejít zákon a zprostředkovat hráčům hazard bez potřebných povolení, která by podnik musel mít u klasických výherních automatů.

Začaly se také objevovat kvízomaty druhé generace, na jejichž potírání se celníci při akci zaměřili. Oproti první generaci jsou stroje důmyslnější. Netváří se už pouze jako vědomostní hry, ale žádají po hráči i určité dovednosti. Zařízení žádají například složit puzzle, aby se uživatel dostal k výhře. Kvůli krátkému časovému limitu je to však velice obtížné.

Související