Na zlínské univerzitě vytiskli unikátní violoncello. Je lehčí a mnohem méně hlasité

Je skladnější, lehčí a neruší při hraní sousedy. Vědci ze zlínské univerzity Tomáše Bati se podílejí na vývoji elektrického violoncella, které tisknou na 3D tiskárně.

Elektrická violoncella nejsou dnes nijak výjimečná. Vědci ze zlínské Univerzity Tomáše Bati ho ale dokáží vytisknout na 3D tiskárně, a ze suroviny, která se používá na výrobu PET lahví. Idea takového nástroje vznikla v přerovské firmě Sensio.

Hudebník může trénovat se sluchátky, nebo hrát přes klasický zesilovač.

Nástroj je mnohem lehčí a skladnější. Cello váží jen něco málo přes tři kila, což je zhruba poloviční hmotnost dřevěného.

Hudebnice Věra Kousalíková hraje elektrické violoncello, které tisknou na zlínské univerzitě na 3D tiskárně

Tvar 3D tištěného cella vychází z tvaru ozvučnice toho klasického, dřevěného nástroje.

Z původního korpusu zbyly jen nezbytné funkční části - hrudní opěrka, opěrka pro levou ruku a kolenní opěrky. Hudebníci se tak nemusí nic přeučovat. 

„Dřevěný nástroj na míru vyrobit lze, jen je to poměrně drahé, časově náročně a jakékoli dodatečné úpravy jsou značně omezené, u 3D tisku je to jednoduché, dá se jednoduše modifikovat, upravit pro konkrétního cellistu a můžeme jej vyrábět i v různých barvách. Napsala nám paní, že po nehodě není schopná hrát se smyčcem v pravé ruce, požádala nás, jestli by bylo možné nástroj vyrobit zrcadlově, aby mohla v hraní pokračovat. S 3D tištěným výrobkem to není problém,” říká doktorand Tomáš Zvoníček, který se na vývoji a modifikacích nástroje podílí.

Spustit audio

Související