Na Rožnovsku mají rozdělit 130 miliónů korun na turistiku

22. červen 2007

Sto třicet milionů korun na podporu turistického ruchu v oblasti Rožnovska zatím hledá příjemce. Evropskou dotaci by chtělo získat bezmála padesát subjektů, které poslaly tamnímu sdružení Mikroregion Rožnovsko své žádosti. Na podrobnosti se Český rozhlas Brno zeptal mluvčího sdružení Tomáše Grosse.

Jak těžký bude výběr a podle jakých kritérií budete vybírat? Kritéria stanovujeme teď, metodika výběru tedy ještě není daná. Bude to každopádně nesmírně obtížné, protože se sešlo celkem 46 projektů a mi předpokládáme, že budeme moci podpořit tak 3 nebo 4 nejvýznamnější. Nebudeme také moci podpořit komerční, soukromé aktivity. To znamená projekty, které přišly od jednotlivých podnikatelských subjektů ve smyslu "postavte nám hotel a my ho budeme provozovat" nebo "udělejte pro nás rehabilitační linku a my ji budeme provozovat". Takže z možností, mezi kterými budeme rozhodovat, se jedná třeba o budování sportovních areálů snad ve všech obcích a dále lanovky a sjezdovky ať už v Rožnově nebo na Dolní Bečvě směrem na Radhošť. Dále jsou to infrastrukturní dopravní záležitosti.

Co je tedy podstatou toho projektu? V podstatě jsou to dva hlavní úkoly. Přilákat co nejvíce lidí k nám a druhý a neméně významný úkol bude udržet je tak, aby se Rožnov nestal jen projížděcí destinací, ale aby ti lidé tady strávili nějaký čas, 3,5,7 dnů, svoji dovolenou. Tak abychom mohli nabídnout široké množství aktivit a atraktivit, které tady na Rožnovsku máme.

Kdy bude rozhodnuto? Kde se dozvědí ti šťastní, že byli vybráni? Teď je uzavřen příjem různých návrhů a myšlenek. My ve spolupráci se zpracovatelskou agenturou posoudíme jednotlivé návrhy a ty budou součástí větší strategie, která má nejen kapitolu projektové záměry možnosti investic, ale také ohodnocení stávajícího stavu. Celá ta rozvojová strategie by měla být hotova do konce července letošního roku tak, abychom už ve druhé polovině roku mohli konkrétní vybrané projekty realizovat, tedy připravovat dokumentaci pro územní rozhodnutí nebo stavební povolení.

autor: rv
Spustit audio