Na pohovce Jožky Kubáníka proběhla dodatečná gratulace v podobě povídání o letošní jubilantce Jiřině Bohdalové

Paní Jiřina Bohdalová před nedávnem oslavila 90. narozeniny a uznejte, že gratulace a povídání o této fenomenální herečce na rozhlasové pohovce nesmělo chybět. Mezi gratulanty se zařadil režisér Radek Balaš a principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský. Oba mají s legendární českou herečkou spoustu neuvěřitelných historek.

Poslechněte si záznam pořadu.

Další záznamy i pozvánky na vysílání Jožky Kubáníka najdete na https://rozhl.as/Kubanik.

Na pohovce Jožky Kubáníka: O Jiřině Bohdalové

Bylo to loni těsně předtím, než nám vláda uzavřela divadla. Měl jsem v Praze volný večer a přemýšlel jsem, kam bych vyrazil. No vida –⁠ v Divadle Na Jezerce se hraje předpremiéra komedie Gin Game –⁠ objevil jsem na internetu. A hlavní role Jiřina Bohdalová a Milan Kňažko! Tak na to se nedostanu, to bylo vyprodáno ještě předtím, než se začalo zkoušet, vzdával jsem to dopředu, až jsem si všimnul jména režiséra. Byl jím Radek Balaš. S Radkem se znám dvacet let, hrál jsem v mnoha jeho inscenacích a protože divadelníci si pomáhají, tak jsem mu zavolal. „Jo, to sis vybral dobře, lístek ti zařídím,“ potěšil mě režisér a měl pravdu.

Na jevišti jsem totiž viděl něco, co už nikdy neuvidím. Téměř devadesátiletou Jiřinu Bohdalovou, která byla plná síly, chuti a radosti z toho, když se lidi smáli a tleskali jí na otevřené scéně. Na pětníku dokázala zahrát to, co by nezvládla mnohá herečka o padesát let mladší. Do toho tančila rock and roll, hrála karty a smečovala jedním vtipem za druhým. O pauze jsem se s Radkem potkal v divadelním baru, pozval jsem jej na džus, Radek totiž nic jiného nepije, a děkoval jsem mu za zážitek. „To je, co?“ pokyvoval hlavou. „Paní Bohdalová je neuvěřitelná. Když jsem si vymyslel, že by s panem Kňažkem mohla tančit, bál jsem se, že mě s tím nápadem vyhodí. Opak byl pravdou. Zajásala a hned se pustila do práce. Vůbec nechápu, kde bere tolik energie. Kromě toho je na jevišti naprosto přesná, hereckou profesi ovládá bravurně i v tak vysokém věku, cítí rytmus inscenace, umí pointovat situace. Potkat se s takovou herečkou byl zážitek i pro mě,“ přiznal se režisér.

Paní Jiřina Bohdalová před nedávnem oslavila 90. narozeniny a uznejte, že takový host na mé pohovce nesmí chybět. Těším se, že mé pozvání přijme stejně jako ten, kdo s ní nazkoušel její poslední divadelní roli, protože Jiřina Bohdalová oznámila konec divadelní kariéry. Ano, druhým hostem bude už zmiňovaný Radek Balaš, který nám prozradí, jaká je Jiřina Bohdalová v soukromí. A do třetice se můžete těšit na principála Divadla Na Jezerce, které uvedenou inscenaci uvádí, Jana Hrušínského. I on má s legendární českou herečkou spoustu neuvěřitelných historek. Tak na Bohdalku!

Jožka Kubáník

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související