Na Miroslava Zikmunda vzpomínají lidé ve Zlíně, po celé České republice i třeba na Novém Zélandu

3. prosinec 2021

Smrt cestovatele Miroslava Zikmunda zasáhla velkou spoustu lidí. Jeho vlídnou a výjimečnou osobnost i život si připomínají nejen jeho přátelé a známí v České republice a po celém a světě, ale i spousta obyčejných lidí.

Lidé v České republice i na celém světě vzpomínají na život Miroslava Zikmunda. Ve Zlíně si připomínají cestovatele hned na několika místech. Přímo u jeho vily vzniklo místo pro svíčky a květiny. Kondolenční listiny pak mohou lidé podepsat v Muzeu Jihovýchodní Moravy nebo na zlínském magistrátu.

Zlínské vzpomínání

Čtěte také

Lidé ve Zlíně si mohou připomenout cestovatele Miroslava Zikmunda, který ve středu 1. prosince 2021 večer zemřel ve 102 letech, přímo u jeho vily. U spodního vstupu k vile je připraven prostor pro zapálení svíček. Miroslav Zikmund bydlel ve zlínské vile téměř 70 let.

Kondolenční listiny pak mohou lidé podepsat jak v Muzeu Jihovýchodní Moravy, tak i na zlínském magistrátu.

Miroslav Zikmund - kondolenční místo ve Zlíně

V Muzeu jihovýchodní Moravy je kondolenční kniha umístěna ve budově baťovského areálu Zlín, kde muzeum sídlí.

Pultík s knihou na zlínském magistrátu je ve vstupní hale radnice. Lidé musí mít při vstupu do budovy nasazenou ochranu dýchacích cest. U knihy bude k dispozici desinfekce na ruce. Kondolence mohou lidé zapisovat vždy v provozní době magistrátu do 10. prosince.

Archiv materiálů Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky

Tisíce fotografií, písemné dokumenty, desítky knih a kilometry filmových pásů. I to je odkaz cestovatele Miroslava Zikmunda, který zemřel ve středu 1. prosince 2021 ve věku nedožitých 103 let. Obsáhlý archiv materiálů Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky spravuje v Muzeu jihovýchodní Moravy, kde najdete i stálou expozici z jejich cest. Aktuálně připravili také velký kalednář na dva roky s fotografiem z výprav slavné dvojice. Jeho výtisk stihli ještě Miroslavu Zikmundovi ukázat.

Chcete si připomenout příběh a osobnost Miroslava Zikmunda? Archiv rozhovorů, reportáží i unikátních reportáží Českého rozhlasu najdete ZDE.

Vzpomínka z Nového Zélandu

Smrt Miroslava Zikmunda zasáhla i spoustu jeho přátel po celém světě. Například spolek Čechů a Slováků na Novém Zélandu si připomněl nedávnou návštěvu u pana Zikmunda ve Zlíně, při které mu popřáli k narozeninám a oslavili s ním 25. výročí jeho poslední návštěvy Nového Zélandu a setkání s Maory z města Rotorua. Spolek spolu s fotografiemi z této návštěvy na svém facebookovém profilu uvádí: „Náš spolek Čechů a Slováků BOP/Waikato/NZ truchlí nad jeho smrtí a posílá lásku rodině.“

Aktuálně po afrických stopách Zikmunda a Hanzelky putuje Expedice Z101 s posádkou Tomáš Vaňourek a Linda Piknerová. Vše o jejich cestě najdete ZDE.

Spustit audio

Související