Na Holešovsku se starají o sedm desítek válečných hrobů

8. květen 2012

Dnes si připomínáme Den vítězství. Nejčastěji se pietní akty odehrají u památníků padlých hrdinů či u válečných hrobů. Mnohdy jsou to ale nenápadná místa skrytá v lesích nebo zapomenutá v ulicích měst.

Nezasvěceného tak může snadno překvapit množství válečných památníků. Příkladem může být Holešov na Kroměřížsku. „V Holešově a okolí se nachází celkem sedmdesát válečných hrobů, z toho šestatřicet je přímo ve městě a zbytek na území ostatních obcí mikroregionu,“ vypočítává Karel Bartošek z odboru kultury a památkové péče holešovské radnice.

Památka na židovské oběti z Holešova

„Tady v Holešově byla poměrně velká židovská obec a prakticky všichni byli odvlečeni do koncentračního tábora, kde většina z nich zahynula,“ vysvětlil množství hrobů Bartošek. Kolem Holešova navíc procházela fronta a v nedalekých Hostýnských vrších bylo za války hodně partyzánů.

Ne vždy se ale daří udržovat památky na oběti války v pořádku pro příští generace. Podle posledních údajů vydala holešovská radnice za údržbu pietních míst už bezmála sto tisíc korun. V celém Zlínském kraji se, jak vyplývá z evidence Ministerstva obrany, nachází bezmála šest set válečných hrobů.

autor: rv
Spustit audio