Muzička natočila Zpověď

18. leden 2021

Muzička – cimbálová kapela z Prahy natočila zvukový nosič s názvem Zpověď. Není to klasické folklorní album s veselou krojovou postavou na přebalu, nahrávky se nejmenují „kyjovská skočná“ či „písně o víně“. V čem je CD jiné?

Hudebně se nosič drží lidové muziky, ctí místní styly a nářečí. Výrazná je aranžérská práce, vizuální i ideové uchopení alba. Na albu se podílelo patnáct hudebníků a zpěváků, cimbálová muzika tak místy přerůstá v komorní orchestr.

Album Zpověď je zvukovou mozaikou slováckého folkloru. V jednotlivých stopách však navíc zohledňuje různá lidská trápení – trudomyslnost, falešnou lásku, nevěru, pijáctví, vraždu.

Posluchač to nemá jednoduché, v bookletu se nedočte žádné vysvětlení. Napovídají pouze názvy nahrávek Hlučné trápení, Natruc, Pijava, Vyber si. Pouze na zadní straně alba se dočte: „Ale copak? Nerozhodnost v životních otázkách? Vy jste případ. Chtěl jste být spokojen tak moc, až za Vás rozhodl nesprávný orgán, že? Cestou jste na truc vypil lahev a teď si troufáte škemrat o milost? … Tak to zkuste.“

Hledáte spásu na dně sklenky (booklet alba Jan Urbánek)

Pokud cédéčko působí na uživatele sebezpytavě, nutní ho přemýšlet, je to dobře. Tak to alespoň popsal houslista, aranžér a autor koncepce CD Pavel Koplík. Chtěl celé album pojmout jinak, než je ve světě folkloru obvyklé.

Co nám chtějí písně sdělit? Myslíte si, že jsou veselé?

Album je na přebalu hodně tmavé, na přední straně se ve zchátralé bráně krčí muzikant u basy a nad ním ve vzduchu visí nápis ZPOVĚĎ. Stejný název nese i poslední stopa alba. Uslyšíte na ní píseň Pošlite ně, mamko – tedy prosbu o vyzpovídání z hříchů. Zpívá ji host alba Boleslav Polášek. Excelentní zpěvák, kterého Koplík slyšel zpívat jednou v životě a hned s ním chtěl navázat spolupráci.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.