Muzeum přestěhuje stálou expozici cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

6. únor 2012

Stálá expozice Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně S inženýry Hanzelkou a Zikmundem pěti světadíly přestává existovat. Pracovníci muzea ji rozeberou a koncem roku sestaví v novém sídle a v nové podobě.

U zrodu ojedinělé sbírky dokumentů, fotografií a unikátních předmětů z výprav legendárních cestovatelů stála s kolegou Karlem Pavlištíkem nynější správkyně archivu H+Z Magdalena Preiningerová. Po šesti letech organizuje demontáž a přípravu na novou instalaci.

„V současné chvíli nemáme prostory, kam třeba velké mapy a reliéfní plastiky uložit. Část expozice proto zůstane. Budou demontovány vitríny s trojrozměrnými předměty, které si přeberou konzervátoři a připraví je pro novou expozici,“ popsala správkyně archivu H+Z Magdalena Preiningerová.

Nové expozici vznikne v bývalých továrních objektech Baťových závodů pár set metrů od muzea a stane se součástí společného sídla všech krajských kulturních zařízení v Baťově institutu. Původní výstava zabírala tři menší místnosti. V novém sídle bude součástí nové expozice Princip Baťa – dnes fantazie, zítra skutečnost.

autor: rv
Spustit audio