Může být oblíbené nebo nenáviděné. Připravte si letní lečo

Lečo je letní i zdravý pokrm a je legendou – buď ho milujete nebo nenávidíte.

Když se rozhlédneme po světové kuchyni, můžeme inspiraci potkat v Maďarsku, tam je lečo chuťově výraznější díky pálivé paprice i pravé maďarské uzenině. V Itálii tomuto zeleninovému jídlu říkají Peperonata – variace s červenou, žlutou a zelenou paprikou, olivovým olejem a čerstvou bazalkou.

Budete potřebovat:

  • 2 cibule
  • 4 větší zelené papriky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 4 velká rajčata
  • 4 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • olej na smažení

Postup:

  1. Nejprve orestujte cibulku.
  2. Zeleninu zbavenou slupek a nakrájenou na drobno postupně dusíme a opékáme na oleji.
  3. Nezapomeňte vejce umíchat zvlášť a přidat až úplně nakonec.
  4. Následně poctivě míchat, dokud se nevytvoří homogenní směs.
  5. Na talíři lečo ozdobíme zelenou petrželkou a podávat se může se zvlášť opečenou uzeninou nebo vařenými brambory, pokud chcete vegetariánskou verzi jídla.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.