Může být oblíbené nebo nenáviděné. Připravte si letní lečo
Lečo je letní i zdravý pokrm a je legendou – buď ho milujete nebo nenávidíte.
Když se rozhlédneme po světové kuchyni, můžeme inspiraci potkat v Maďarsku, tam je lečo chuťově výraznější díky pálivé paprice i pravé maďarské uzenině. V Itálii tomuto zeleninovému jídlu říkají Peperonata – variace s červenou, žlutou a zelenou paprikou, olivovým olejem a čerstvou bazalkou.
Budete potřebovat:
- 2 cibule
- 4 větší zelené papriky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 4 velká rajčata
- 4 vejce
- 1/2 lžičky soli
- olej na smažení
Postup:
- Nejprve orestujte cibulku.
- Zeleninu zbavenou slupek a nakrájenou na drobno postupně dusíme a opékáme na oleji.
- Nezapomeňte vejce umíchat zvlášť a přidat až úplně nakonec.
- Následně poctivě míchat, dokud se nevytvoří homogenní směs.
- Na talíři lečo ozdobíme zelenou petrželkou a podávat se může se zvlášť opečenou uzeninou nebo vařenými brambory, pokud chcete vegetariánskou verzi jídla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.