Musíme se znovu zamyslet. Hejtman Čunek stáhl plán rozvoje zdravotnictví, projednávat se nebude

29. červen 2020 11:29

Poslední zastupitelstvo před volbami bude v září

Zastupitelé Zlínského kraje dnes připravovanou zdravotnickou koncepci kraje do roku 2030 neprojednají. Její předkladatel, hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), materiál z programu schůze stáhl.

Koncepce počítá se vznikem nové krajské nemocnice ve Zlíně, jejíž stavbu již zastupitelé schválili, odpůrci o ní však chtějí uspořádat referendum spolu s krajskými volbami. Text koncepce dále preferuje sjednocení všech krajských nemocnic pod jednu akciovou společnost s jednou kolektivní smlouvou.

Právě sjednocení všech krajských nemocnic opoziční i někteří koaliční zastupitelé kritizují. Koncepci nedoporučil ke schválení zdravotní výbor zastupitelstva ani výbor pro výstavbu nové Baťovy nemocnice. ¨

Nesouhlas s koncepcí vyjádřila také Krajská rada České lékařské komory Zlínského kraje, která požadovala její důkladné přepracování. Také proto hejtman projednávání materiálu stáhl. "Je potřeba se nad tím ve výborech zastupitelstva dále zamyslet," řekl Čunek. Zmínil také, že proti chystané koncepci protestují i někteří starostové.

Podle opozičního zastupitele Michala Dvouletého (Soukromníci) se hejtmanství vypracování kvalitní zdravotnické koncepce dlouhodobě bránilo. "Namísto toho zakrývalo úpadek krajského zdravotnictví pohádkou o nové nemocnici, která je jen dobře vymyšlenou kampaní před letošními krajskými volbami. Předložená koncepce však odkrývá skutečné záměry kraje v plné nahotě. Sloučení okresních nemocnic je jinou formou jejich tunelování. Koncentrace zdravotní péče do neexistující nové nemocnice je pak jen dalším zhoršením dostupnosti péče pro většinu pacientů," uvedl Dvouletý.

Kraj zřizuje nemocnice ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně a Kroměříži. Koncepce počítá i s převzetím nemocnice ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, kterou od roku 2004 provozuje skupina Agel, majitelem pozemků a budov nemocnice je město. Smlouva s nájemcem potrvá do konce roku 2023.

Nemocnice by podle koncepce také měly dělat elektronické a centralizované nákupy, což by mělo přinést úspory. Vzniknout má společný lůžkový fond za předpokladu zachování dostupnosti zdravotní péče.

autor: Veronika Žeravová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související