Moravský teplokrevník je kůň do pluhu i pod sedlo, říká chovatel tohoto plemene Petr Galatík

Hostem Českého rozhlasu Zlín byl Petr Galatík, chovatel plemene moravský teplokrevník, který ve svém rodinném hřebčíně v Lebedově chová přes 50 těchto koní.

Petr Galatík, chovatel, předseda Svazu chovatelů a příznivců moravského teplokrevníka

Plemeno koně moravský plnokrevník vzniklo v době Marie Terezie. Čím je toto plemeno výjimečné? Chovatel těchto koní Petr Galatík vysvětluje, že v tehdejší době potřebovali výkonnější, rychlejší a odolnější koně. Štolbové proto doporučili Marii Terezii přivézt k připouštění anglické plnokrevníky. Tehdy začal chov moravských teplokrevníků. Chov je vemi dobře zmapován a díky dokonalé znalosti všech předků se klade důraz na charakter, odolnost nebo snadnou krmitelnost. Cílem tedy je, aby tito koně byli hlavně pomocníci, aby mohl jít takzvaně do pluhu i pod sedlo.

Jak se k chovu těchto koní dostal Petr Galatík? Má ve svých stájích aktuálně nějakého výjimečného koně? Co nabízí výstava Naše koně, která je k vidění v Muzeu Kroměřížska do 1. prosince 2024? A proč se péči o koně všeobecně věnují spíše ženy? To vše a mnohem více se dozvíte v rozhovoru s Petrem Galatíkem, který je nejen chovatelem, ale i předsedou Svazu chovatelů a příznivců moravského teplokrevníka.

Spustit audio

Související