Mohutná stavba s dech beroucím výhledem. Zámek na Vsetíně je dominantou valašského města

31. srpen 2019

Vsetínský zámek měl několik majitelů. Poslední jména v seznamu soukromých vlastníků jsou Marie Baťová a její syn Tomáš.

Vsetín je valašské město, kterým protéká Vsetínská Bečva a je jakoby uzavřené mezi kopci Vizovické vrchoviny a Hostýnsko-vsetínské hornatiny. Uzavřené neznamená ovšem stísněné, naopak. Je obklopené zalesněnými horami, takže místní mají ideální podmínky pro sportovní aktivity v průběhu celého roku. Přírodu ale dnes ponechám stranou.

Musím se vám totiž pochlubit, že jsem si po mnoha letech splnila jedno z cestovatelských přání. Konečně jsem se šla zblízka podívat na tamní zámek. Má pověst architektonické chlouby a dominanty města.  Je to skutečně mohutná budova a ještě stojí na pahorku 42 m nad středem města.

Zámky se většinou stavěly v rovině, proč je tedy ten vsetínský na kopci? Původně to nebyl zámek, ale středověká tvrz z první poloviny 15. století. Na renesanční zámek ji nechali přestavět tehdejší majitelé vsetínského panství začátkem 17. století.

http://www.mestovsetin.pano3d.eu/index.html?startscene=5

Vznikla velká čtyřkřídlá budova s rohovými věžičkami a hlavní hranolovou strážní věží. Některé zdroje uvádějí, že je 59 m vysoká, v jiných se píše o 55 metrech. Podstatná byla její role. Bylo z ní vidět na prastarou cestu vedoucí k beskydským horským průsmykům a tak ji mohlo panstvo nechat střežit. Zámek ještě několikrát měnil podobu až do té současné klasicistní. Nezapomnělo se ani na zeleň. Park byl založený v polovině 19. století.

Vsetínský zámek měl několik majitelů. Připomenu jenom ty bližší naší době. Na začátku 20. století to byli Thonetové, zakladatelé závodů na výrobu ohýbaného nábytku. Provozovnu měli i ve Vsetíně.  Poslední jména v seznamu soukromých vlastníků jsou Marie Baťová a její syn Tomáš.

V roce 1949 se stal zámek majetkem státu a nastalo mu období temna. Ještě že po letech dostaly zničené interiéry novou šanci. Jejich obnova trvala téměř deset let. Dnes už je zámek zase chloubou Vsetína a taky sídlem Muzea regionu Valašsko.

Prohlídka jeho expozic zabere několik hodin. Alespoň já jsem nedokázala vynechat žádnou výstavu. Třeba Živá paměť regionu. To je stálá expozice  a je v ní všechno o životním stylu obyvatel Valašska. Taky je pěkně rozsáhlá. Pod značkou Thonet a J. & J. Kohn je zase k vidění unikátní sbírka ohýbaného nábytku. Na závěr jsem se odměnila jako každý návštěvník. Vystoupala jsem na ochoz bývalé strážní věže, abych viděla Vsetín a okolí z výšky. Při tom pohledu se mi tajil dech.

Spustit audio

Související