Mladí hřebečci z Tlumačova mají za sebou první hodnocení

31. říjen 2012

V Zemském hřebčinci Tlumačov se konalo tradiční hodnocení chovatelských pokroků. Pracovníci státního podniku spolu s odborníky posuzovali, jak prospívají jedno až tříletí hřebečci Českého teplokrevníka.

„Naskladňujeme mladé hřebečky, to znamená, že musí být narození do konce května. Hodnotí se u nich exteriér, tedy stavba těla, a mechanika pohybu, tedy krok a klus,“ upřesnil místopředseda Svazu chovatelů Českého teplokrevníka Karel Růžička.

Třídění mladých hřebečků se koná každý rok. Posuzuje se vždy jeden ročník po určitých plemenných hřebcích.

„Po dobu dvou a půl let sledujeme průběh růstu těchto hřebečků a jejich vývin. Nejdříve v testační odchovně, kde je sledován zejména exteriér, a v jejich dvou letech pak v hřebčinci probíhá základní výcvik a testuje se jejich výkonnost,“ popsal zootechnik Ondřej Mamica.

Důležitá je i mechanika pohybu hřebečků

Počet chovaných hřebečků v Tlumačově ale klesá. Letos jich má hřebčín dvanáct, v ročníku 2001 to bylo šestnáct, před tím devatenáct kusů.

Prodeji koní se navíc nedaří tak jako v minulých letech kvůli ekonomické krizi. Přesto vedení hřebčince věří, že tradiční plemeno nezanikne. „Cílem šlechtění Českého teplokrevníka je ušlechtilý, korektní a lehce jezditelný kůň, aby byl vhodný jako pro sedlo, tak pro spřežení,“ dodal ředitel hřebčince Antonín Černocký.

autor: rv
Spustit audio