Mladé hřebce z Tlumačova teď čeká výcvik

28. říjen 2011

Chovatelé ze Zemského hřebčince v Tlumačově ve čtvrtek představili zájemcům a odborné komisi výsledky práce s mladými hřebečky. Pravidelné podzimní testování přilákalo desítky chovatelů, kteří se zabývají především koňským sportem.

Ve své odchovně Zemský hřebčinec Tlumačov ukazoval sedmnáct hřebečků odstavených před necelým rokem od klisen. Teď čeká mladá zvířata škola. „V testační odchovně hřebečci stráví dva a půl roku. Pak se budou obsedat a budou absolvovat další jezdecké disciplíny zejména pod sedlem a nakonec je čeká zkouška, po které se rozhodne, jestli budou dál pokračovat jako plemeníci nebo sportovní koně,“ popsal ředitel Zemského hřebčínce Antonín Černocký.

Obchod s koňmi v poslední době vázne kvůli ekonomické krizi. „Zdá se, že je trošku překoňováno, takže prodat koně za slušnou cenu je velký problém,“ podotkl Antonín Černocký s tím, že nejvíce se mladí hřebci teď prodávají na tuzemském a slovenském trhu. „Podali jsme ale i do Německa, do Korey a něco do Amriky,“ dodal Černocký.

autor: rv
Spustit audio