Ministr zahraničí i rebel, kterého zachránila jeho krásná žena. To byli majitelé buchlovického zámku

Buchlovický zámek je jedním z nejvýznamnějších barokních šlechtických sídel a říká se mu také klenot.

Ani se tomu nedivím, protože důvodů je více než dost. Předně je to architektonické ztvárnění celého areálu, pak úchvatná zámecká zahrada, do níž je ponořen, a v ní proslulá sbírka fuchsií, nebo unikátní interiér.

Jeho vybavení je totiž až na malé výjimky původní. To údajně není úplně běžné. Řada historických sídel musí být dovybavena nábytkem ze svozových fondů.

Dalším a velmi důležitým bodem jsou proslulé šlechtické rody, díky nimž byl celý komplex vybudován. Pozoruhodné je, že během téměř dvou a půl století, se v něm vystřídaly pouze dva rody, Petřvaldští a Berchtoldové.

Petřvadlští v roce 1698 začali zámek stavět a vlastnili ho do roku 1800. Pak ho získali Berchtoldové a začala se psát nová a významná etapa historie zámku, která skončila jeho zestátněním v roce 1945.

Leopold I., Zikmund I., Zikmund II, Leopold II. a Alois – všichni samozřejmě Berchtoldové – to byli majitelé zámku v průběhu sto čtyřiceti pěti let. Všichni byli velmi vzdělaní a uznávaní i v zahraničí.

Nejvýraznější osobností byl předposlední majitel Leopold II. Vystudoval několik vysokých škol a dal se na politickou dráhu, dotáhl to mimo jiné až na politického atašé v Londýně. Byl taky velvyslancem v Rusku a od roku 1912 ministrem zahraničí Rakouska Uherska.

Během první světové války z ministerského postu odstoupil. Ještě před válkou se ale díky jemu přímo v zámku odehrála událost, která se zapsala do dějin. V září roku 1908 pozval do Buchlovic tehdejší ministry zahraničí Rakouska a Ruska a výsledkem jejich schůzky byla anexe Hercegoviny a Bosny rakouskou armádou. Z tohoto období pochází i současná podoba zámku a luxusně zařízené interiéry.

Zámek Buchlovice ukazuje, jak Berchtoldové cestovali po světě. K vidění je i cestovní záchod

Zámek Buchlovice

Cestování bylo životním stylem celé rodiny Leopolda II. Berchtolda. Výstava, kterou můžete do konce září vidět na zámku v Buchlovicích ve Zlínském kraji, představuje cestovatelské aktivity této rodiny, a to skrze různé zajímavé předměty z celého světa, dobové fotografie s popisky či deníky. Zámek v Buchlovicích se řadí k nejvýznamnějším barokním zámkům na Moravě. Nachází se jen kousek od hradu Buchlova, zhruba deset kilometrů od Uherského Hradiště.  

Mezinárodně známý a uznávaný byl i první majitel buchlovického zámku z rodu Berchtoldů Leopold I., lékař, cestovatel, filantrop a velký lidumil. Během napoleonských válek zřídil v zámku nemocnici a léčil v ní zdarma své pacienty. Dostal se do velkých finančních problémů a zadlužil buchlovické panství natolik, že se uvažovalo o jeho prodeji. Majetek a sídlo zachránila jeho snacha Ludmila. Leopold I. nakonec zemřel při výkonu svého povolání. Při návštěvě velehradského lazaretu se nakazil tyfem a v roce 1809 zemřel.

Vlastníkem zámku se stal jeho syn Zikmund I. Právně a politicky vzdělaný hrabě začal svoji kariéru také úspěšně, v revolučním roce 1848 se ovšem účastnil protihabsburského povstání a byl odsouzen k trestu smrti. Zachránila ho jeho krásná žena, údajně také lidumilka, Ludmila Wratislavovna z Mittrowitz.

 Šla za něho orodovat až k samotnému císaři Františku Josefu I. a ten podle legendy okouzlen její krásou zmírnil trest na doživotní domácí vězení. Traduje se, že Zikmund měl rád cikánskou hudbu, a tak si na panství zval cikánské muzikanty, kteří mu hráli tklivé písně až do brzkých ranních hodin.

 Poslední z Berchtoldů Alois, také právník, musel panství opustit po jeho znárodnění v roce 1945.

Spustit audio

Související