Medvěd je poklad. Vrací se k ovcím, má dostatek potravy a toulá se v okolí Vsetína

Medvěd se znovu vrátil k ohradám s ovcemi na Horní Jasence ve Vsetíně.

Medvěd strhl další ovci. "V noci na dnešek se ve stejné lokalitě objevil na jiné samotě, v ohradě tam mají 17 ovcí, jednu zabil, řekl dnes ČTK Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.

"Lidé tam mají velkého psa, který okamžitě na medvěda upozornil. Lidé nastartovali traktor a tím ho zahnali," uvedl Orálek.

Útok medvěda na ovce na Vsetíně? Spíše náhoda, šelma jde hlavně po ovoci a včelínech

Medvěd je impozantní zvíře

Škodu za zhruba 40 tisíc korun způsobil v noci medvěd na Vsetínsku.

Chovatelé by podle jeho slov měli nyní svá zvířata dobře zabezpečit, je pravděpodobné, že se medvěd bude v oblasti do zimy pohybovat. "Měl by to být minimálně ještě měsíc," uvedl Orálek.

V lokalitě má totiž dost stravy, je tam spousta ovoce i včelích úlů. Odborníci proto předpokládají, že ho z okolí Vsetína vyžene až nedostatek potravy. 

Lidé z Chráněné krajinné oblasti Beskydy (CHKO) nyní hledají pomoc u slovenských kolegů, kteří mají s ochranou před medvědy bohaté zkušenosti.

„Ještě jsme se nesetkali s tím, že by takto opakovaně škodil. U nás medvěd nanejvýš jednou za několik let udělal škodu na včelínech,“ uvedla zooložka CHKO Dana Bartošová.

Medvěd hnědý je v České republice kriticky ohrožený a přísně chráněný druh. "Medvěd je poklad, je chráněný, važme si toho, buďme pokorní a zvykněme si na to, že tady medvěd je," uvedl Orálek.

Medvěd hnědý (Ursus arctos), největší evropská šelma, byl na většině našeho území vyhuben v průběhu 17. a 18. století. Díky návaznosti na Slovensko, kde dosud žijí početné populace všech velkých šelem, se k nám medvědi začali od 70. let. 20. století vracet, a to zejména do Beskyd. Pytláctví, intenzivní lesní hospodaření a fragmentace krajiny však trvalejšímu osídlení našich hor těmito šelmami brání.

autor: Český rozhlas Zlín

Související