Kolem Zlína se toulá medvěd. Pravděpodobně přišel z Beskyd, lidé nemají panikařit

17. září 2018 13:18

Nedaleko Zlína se objevil medvěd. Lidé ho viděli v Doubravách i v Březůvkách.

Informovala o tom policie a místní obecní úřad v Doubravách. Lidé by podle nezávislého starosty Jiřího Šuláka, který kandiduje v letošních volbách, měli být opatrní.

Medvěd u Doubrav

„Lidé by měli být opatrní. Ale pokud člověk nemá na zádech včelí úl, tak nezaútočí. Medvídek je plachý, dezorientovaný,“ říká starosta.

Medvěda u Doubrav nafotil dnes brzy ráno Pavel Košíček. „Viděli jsem ho asi tři sta metrů před obcí Doubravy. Jeli jsme od Hřivínova Újezdu. Přibrzdili jsme a uviděli pod silnicí velké zvíře. Nejprve jsme si mysleli, že je to divočák, ale potom bylo jasné, že je to medvěd,“ uvedl Košíček.

Další lidé medvěda viděli v okolí Březůvek.

Podle ochránců přírody je pravděpodobné, že se jedná o totéž zvíře, které se v minulém týdnu objevilo ve Vranči u Nového Hrozenkova.

O víkendu měli ochranáři zprávy o výskytu medvěda u Pulčína a později se měl objevit i nad Vysokým Polem.  Zřejmě jde tedy o jediný exemplář, který kvůli hledání potravy prochází Vizovickými vrchy.

Podle Františka Šulgana z CHKO Beskydy již nejde o mládě, které by se jinak po revíru pohybovalo s matkou. „S matkou je tak do tří let, pak ho samice odežene. Toto už je mladý medvěd, může mít přes sto kilo. Jeho stopu už máme odlitou. Hlavně ať nikdo nepanikaří. Víme o něm. Pětačtyřicet let tu bývají medvědi každým rokem,“ řekl minulý týden Právu.

autoři: rv , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související