Malého papouška krmí ošetřovatelky ve zlínské zoo šestkrát denně

10. únor 2012

O záchranu mláděte vzácného papouška už několik týdnů bojují ve zlínské zoologické zahradě. Páru arů zelenokřídlých se vylíhli tři potomci; nejpozději narozeného ale rodiče nechtěli krmit a hrozil mu úhyn.

Holátko v hodnotě desítek tisíc korun skončilo v inkubátoru, kde se o ně pečlivě starají ošetřovatelky. „Chystáme mu krmení šestkrát denně,“ popisuje Ivana Jakšičová. „Do práce jezdím už na půl sedmou a ještě večer se z domu vracím zpátky, abych ho naposledy nakrmila.“

Příprava potravy je úplná alchymie, lžička jablečného džusu, dvě lžičky horké vody, speciální výživná směs, vitamíny a to vše v tělesné teplotě a patřičné hustotě. „Volátko musí mít naplněné tak akorát,“ ukazuje chovatelka při následné masáži volete, aby papoušek dobře trávil.

„Arové na rozdíl od jiných ptáků snášejí vejce postupně a inkubace probíhá podle pořadí snůšky. Zmíněné mládě přišlo na svět jako poslední a nemělo dost sil hlásit se u rodičů o potravu,“ vysvětluje zoolog Pavel Shromáždil.

Chovatelé proto vyzkoušeli trik, kdy dva silnější sourozence dali stranou a krmili uměle. Ani tak se rodiče o slabého potomka nezajímali. Nastoupila tedy lidská péče, podle Ivany Jakšičové poprvé v takovém rozsahu. Jak zdůraznil její kolega Shromáždil, umělý odchov je navíc užitečná zkušenost, kterou mohou využít i v budoucnosti u dalších vzácných druhů.

autor: rv
Spustit audio