Makovec

V Apetýtu vás zveme do světa sladkých dobrot. Dnes si pochutnají zvláště ti, kteří mají rádi vláčný makovec.

V kuchyni se dá mák využít různě. Například jako náplň do buchet nebo jako posypka. Konzumovat se dá syrový i tepelně upravený. A pokud ho pomelete, lépe se vám pak při jeho konzumaci do těla vstřebají živiny a vitamíny.

Co potřebujete?

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka (může být i trošku více)
  • 1 hrnek mletého máku (když dáte o něco více, nic se nestane)
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/4 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetku soli

Postup:

  1. Nejprve rozšleháme mléko s vejci.
  2. Následně přidáme ostatní přísady a dobře promícháme.
  3. Pozor, mouku dopředu smícháme s práškem do pečiva.
  4. Poté vymažeme a vysypeme dortovou formu nebo formu na sekanou a celé těsto do ní vylijeme. (Případně formu vyložíme pečicím papírem.)
  5. Pečeme asi 45 minut.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.