Makovec

V Apetýtu vás zveme do světa sladkých dobrot. Dnes si pochutnají zvláště ti, kteří mají rádi vláčný makovec.

V kuchyni se dá mák využít různě. Například jako náplň do buchet nebo jako posypka. Konzumovat se dá syrový i tepelně upravený. A pokud ho pomelete, lépe se vám pak při jeho konzumaci do těla vstřebají živiny a vitamíny.

Co potřebujete?

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka (může být i trošku více)
  • 1 hrnek mletého máku (když dáte o něco více, nic se nestane)
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/4 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetku soli

Postup:

  1. Nejprve rozšleháme mléko s vejci.
  2. Následně přidáme ostatní přísady a dobře promícháme.
  3. Pozor, mouku dopředu smícháme s práškem do pečiva.
  4. Poté vymažeme a vysypeme dortovou formu nebo formu na sekanou a celé těsto do ní vylijeme. (Případně formu vyložíme pečicím papírem.)
  5. Pečeme asi 45 minut.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...