Majitel napajedelského hřebčína chce část pastvin využít k výstavbě rodinných domů

9. květen 2019 15:10

Někteří napajedelští zastupitelé se obávají toho, že hrozí zánik hřebčína, který byl založen v roce 1886 a má nejstarší chov anglických plnokrevníků v Česku. 

Majitel hřebčína v Napajedlech na Zlínsku, společnost Sygnum se sídlem v sousedních Otrokovicích, zvažuje, že část pastvin využije ke stavbě bytových domů. Požádal proto zastupitele města o změnu územního plánu, aby se část plochy zemědělské změnila na plochu hromadného bydlení a občanského vybavení.

Zastupitelé města se změnami územního plánu zabývali na konci dubna. Schválili však zatím pouze návrh na pořízení změny, ne vlastní změnu územního plánu, řekla starostka města Irena Brabcová (Napajedelské fórum-ANO). Vznikne územní studie a zastupitelé budou o věci rozhodovat.

Výběhy Hřebčína Napajedla

Někteří zastupitelé se obávají toho, že hrozí zánik hřebčína, který byl založen v roce 1886 a má nejstarší chov anglických plnokrevníků v Česku. Zástupci společnosti však zastupitelům oponovali, že ztrátový hřebčín chtějí zachovat a dotují jej. Výběhy se podle nich již nyní nevyužívají naplno. Původní kapacita hřebčína byla asi 300 koní, v poslední době je jich tam asi třetina.

V lokalitě Výběhy, která je mezi zámeckým areálem a rodinnými a bytovými domy, by mohly vzniknout bytové domy, maximálně čtyřpodlažní. Mělo by jít o nájemné bydlení, nájmy by tak mohly být dalším zdrojem příjmů pro dotování hřebčína. "Nevěříme majitelům hřebčína, že výstavba domů pro nájemní bydlení je jediná cesta k financování chodu hřebčína," uvedl opoziční zastupitel Jiří Krkoška (bez politické příslušnosti, zvolen za Piráty).

Hřebčín Napajedla byl založen v roce 1886, jeho dějiny se však fakticky začaly psát již o dva roky dříve, kdy se do rodiny majitele napajedelského panství Friedricha Stockaua přiženil 31-letý Aristide Baltazzi, příslušník vlivné vídeňské rodiny s řeckými kořeny a velký dostihový nadšenec. Po brzké Stockauově smrti převzal rodinné panství a po velkorysých přestavbách zdejších stájí skotu na moderní boxové stáje založil plnokrevný hřebčín.

autor: Tomáš Hyánek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související