Lidé ze zlínské Vršavy se bojí zvýšeného provozu po změnách v MHD. Chtějí jednosměrku přes sídliště

21. květen 2019 10:30

Od 1. června vyjedou trolejbusy nově až k zoo. Po dvouměsíčním odkladu. Proti změnám byli zejména obyvatelé Vršavy. Nejprve jim vadila chybějící výstupní zastávka, nyní se obávají zvýšené dopravy. V pondělí se setkali s představiteli města obyvatelé i dalších místních částí, kterých se změny dotknou. Tedy Velíkové, Štípy a Kostelce. 

Obyvatelé zlínského sídliště Vršava se obávají zvýšeného počtu aut. Dopravu na hlavní ulici Sokolská totiž v úseku od Kauflandu po točnu zpomalí během příštích tří měsíců další dva semafory. Momentálně je tam jediný. Lidé z Vršavy tvrdí, že si pak řidiči budou cestu zrychlovat přes komunikaci vedoucí právě jejich sídlištěm. Obavy přišly v pondělí večer prezentovat na zlínský magistrát, který svolal veřejné jednání kvůli chystaným změnám ve veřejné dopravě.

Veřejné setkání ke změnám v MHD s obyvateli místních částí Zlína

„Kdyby se tady lidi z Vršavy neohradili proti tomu, tak nevím, jak by to vypadalo dneska,“ zaznělo z publika. Místy velmi vyostřená debata směřovala k tomu, aby se z komunikace, kterou si řidiči budou cestu do města i ze Zlína zrychlovat, stala jednosměrka. „Už teď si to tudy zkracují, takže opravdu to tak bude. Prostě není to domyšlené,“ tvrdí jedna z obyvatelek Vršavy. Požaduje jednosměrku vedoucí ze Zlína ven. „Ti, co jedou do Zlína, aby tudy nemohli jet,“ vysvětlila.

Zlínský radní Michal Čížek z hnutí ANO potvrdil, že jednosměrku město zvažuje. „Bude dotazníkové šetření na Vršavě – kudy a kam vést tu jednosměrku. Realizace ankety je otázkou několika týdnů. Potíže vznikly s plánem na spuštění trolejbusových linek ve směru k ZOO Lešná k prvnímu červnu. Jelikož na točně na Vršavě chybí výstupní zastávka, muselo město vybudovat přechod a semafor o zastávku zpět ve směru blíže ke Zlínu na Januštici u tenisových kurtů. V krátkém úseku se tak na frekventované silnici ocitnou hned dva semafory, které dopravu zbrzdí.

Vizualizace dosud chybějící zastávky na točně na Vršavě

Lidé z Vršavy se bouřili proti změnám v MHD, právě kvůli chybějící zastávce, už před prvním termínem plánovaného spuštění k prvnímu dubnu. Město pak na poslední chvíli projekt posunulo o dva měsíce. Problém s dostupností konečné na Vršavě, do doby než zde bude vybudována zastávka, vyřeší zavedením dočasné linky. „Trolejbus číslo 44 bude od 1. června jezdit na trase Antonínova – Vršava točna v ranní a odpolední špičce v intervalu 30 minut,“ uvedl již dříve mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Nové jízdní řády jsou k dispozici na webu Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice (DSZO). „Možná se nám nepodaří při tak rozsáhlé změně v systému MHD v Kostelci, Štípě a Velíkové nastavit hned napoprvé jízdní řády tak, aby všem zcela vyhovovaly. Po dobu čtyř až pěti měsíců proto počítáme se zkušebním provozem. Na jeho konci všechny získané poznatky i připomínky veřejnosti vyhodnotíme a podle většinových potřeb cestujících je do jízdních řádů zapracujeme,“ uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň.

LINKOVÉ VEDENÍ MHD OD 1. ČERVNA: Linka 4 – Podhoří – Kostelec, střed – ZOO Lešná. Linka 5 – Podhoří – Kostelec, lázně – ZOO Lešná. Linka 44 – Antonínova – Vršava, točna (dočasná). Linka 46 – Velíková, točna – ZOO Lešná – Velíková, točna. Linka 47 – Velíková, točna – Ostrata – Hvozdná – ZOO Lešná

autoři: pes , Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související