Chybějící zastávku na Vršavě má vyřešit nová dočasná linka 44, po spuštění trolejbusů k ZOO Lešná

17. květen 2019 07:33

Od prvního června začnou jezdit ve Zlíně trolejbusy k zoo. Na točně na Vršavě však chybí výstupní zastávka. Kvůli tomu už město oddálilo původní změny v MHD o dva měsíce.

Rozhořčení obyvatel Vršavy vzbudilo plánované spuštění nových trolejbusových linek, které měly od 1. dubna zajíždět až do místních částí Zlína – Kostelce a Štípy. Důvodem bylo, že podle tehdy zveřejněných jízdních řádů, by na stávající konečné na Vršavě zastavovalo jen minimum spojů linek 4 a 5. Ve směru od Zlína totiž chyběla zastávka. Ke změnám v městské dopravě tak dojde po dvouměsíčním odkladu k 1. červnu. Zastávka na Vršavě však bude vybudována až v průběhu září. Aby lidé do té doby nepřišli o spoje, město přišlo s dočasným řešením. „Bude zřízena nová trolejbusová linka číslo 44, která bude jezdit v dopravní špičce každých 30 minut na trase Antonínova – točna Vršava,“ uvedl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Dopravní společnost již dříve zkoušela i variantu, že by se trolejbus na stávající točně obracel. To se však ukázalo jako neschůdné. „Možnost otáčení trolejbusů o 360 stupňů jsme na obratišti Vršava prověřovali už v roce 2017, když se projekt na prodloužení trolejbusové dopravy k ZOO Lešná začal připravovat. Bohužel prostor tohoto obratiště postačuje jen k jednoduché obrátce pro jízdu zpět,“ uvedl ředitel Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice Josef Kocháň.

Trolejbusy do Štípy, Kostelce vyjedou v červnu. Na točně Vršava však pravidelně zastaví až v září

Zkouška otáčení trolejbusu na točně na Vršavě

Novými trolejbusy s bateriovým pohonem měly Kostelce, Štípy a k zoo začít jezdit už od začátku dubna. Jejich spuštění ale na poslední chvíli odložilo o dva měsíce nedořešené zastavování na Vršavě.

Linky 4 a 5 tak budou v lokalitě Vršavy zastavovat u tenisových kurtů a dále už budou pokračovat do Štípy a Kostelce. Tady město vybuduje chodník a semafory, aby přecházení přes cestu bylo bezpečné, jelikož se tato zastávka stane po 1. červnu vytíženější. Se změnami chce město seznámit obyvatele Vršavy na setkání na magistrátu v pondělí 20. května. „Den poté budou zveřejněny nové jízdní řády, které budou platné od prvního června,“ doplnil Zdeněk Dvořák.

V souvislosti se zavedením nových trolejbusových linek k zoo, kde budou využity trolejbusy s alternativním bateriovým pohonem, dojde ještě k dalším změnám. Lidé z Velíkové budou přesedat na novou linku 46. O přímé spojení se Zlínem však nepřijdou. Jak již před původním spuštěním, plánovaným k 1. dubnu informoval dopravní podnik, několik přímých spojů v ranní a odpolední špičce zůstane zachováno.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související