Lidé v pravé poledne uctili minutou ticha památku Václav Havla

23. prosinec 2011

Minutou ticha se v pravé poledne lidé po celé České republice rozloučili se zesnulým Václavem Havlem. Uctít památku bývalého prezidenta přišli i na pietní místa v Brně.

Úderem dvanácté hodiny se v centru Brna rozezněly zvony a život jakoby se na chvíli zastavil. Moravské náměstí se zaplnilo stovkami lidí, kteří v tichosti uctili Havlovu památku. Pak se s bývalým prezidentem rozloučily potleskem.

Václava Havla si ale budou pamatovat dál jako významnou osobnost. „Budu si ho pamatovat jako moudrého člověka, jako filozofa a jako jednoho z lidí, kteří nám v Česku dali svobodu,“ uvedla jedna z účastnic pietního shromáždění na Moravském náměstí.

Ve Zlíně se lidé loučili s Václavem Havlem také v pravé poledne na náměstí Míru. V sychravém počasí čekaly na pietní akt zhruba dvě stovky lidí.

„Václav Havel pro mě znamenal revoluci. V té době mi 15 let a na toto náměstí jsem chodíval a začal se mi otevírat svět, který do té doby byl pro nás všechny uzavřený. Je to určitě největší česká osobnost druhé poloviny dvacátého století, takže na něho budu vždy vzpomínat v dobrém,“ prohlásil jeden z účastníků vzpomínky na náměstí Míru ve Zlíně.

autoři: Zuzana Plíšková , rv
Spustit audio