Lidé si mohou ověřit zdraví zlínských stromů na internetu

2. duben 2012

Stáří, zdraví a další údaje o tisícovkách stromů na území Zlína jsou teď volně dostupné na internetu. Tamní radnice na oficiálních stránkách města zveřejnila speciální mapu tisíců stromů, které rostou na městských pozemcích.

Zlínský magistrát novou službou reagoval na velký zájem obyvatel města o stav stromů na jeho území. „Našim zájmem je, aby lidé měli tyto informace kdykoliv dostupné na webu,“ uvedl náměstek primátora Bedřich Landsfeld.

Mapa na internetových stránkách má nyní asi osm tisíc stromů. Celkem jich je na území Zlína na městských pozemcích podle odhadů asi sto tisíc. Mapa se bude postupně doplňovat. „Nyní se soustředíme především na centrum města a starší porosty,“ sdělila pracovnice odboru městské zeleně Věra Jašková.

Informace o stromech ve Zlíně jsou na adrese www.zlin.cz po kliknutí na ikonu Stromy pod kontrolou vlevo na úvodní stránce. Objeví se mapa města s body. Po kliknutí na ten který bod lze získat informace o tom kterém stromě.

V souvislosti se stromy došlo ve Zlíně v lednu 2009 k tragédii. Pajasan žláznatý se tam skácel na dva dvanáctileté chlapce a zabil je. Kvůli tomu byli obviněni tři pracovníci zlínského magistrátu. Obžaloba je vinila ze zanedbané kontroly stavu stromů. Soud dospěl k závěru, že jsou nevinní.

autor: rv
Spustit audio