Kvůli testům na covid se ve Zlíně vytvořila kolona aut

21. září 2020 12:49

U odběrového místa na covid-19 na parkovišti vedle budovy Zdravotnické záchranné služby ve Zlíně se v pondělí v poledne vytvořila asi 700 metrů dlouhá kolona.

Automobily stály na Peroutkově nábřeží směrem na Příluky. Dopravu řídila kvůli průjezdnosti sanitek policie a pouští na Peroutkovo nábřeží jen ty, kteří jedou k odběru.

V úterý byla situace obdobná. 

Odběrové místo Covid-19 Zlín - BKNZ - kolona

V řadě aut byla v pondělí například paní Linda se svým dítětem, které muselo na testy kvůli karanténě ve škole. "Objednávali jsme se přes objednávkový formulář, měli jsme termín na 8 hodin, přijeli jsme o něco dříve, od té doby stojíme ve frontě a dřív než v poledne se na odběr nedostaneme. My to nějak zvládneme, ale třeba za námi je paní, která jede na odběr s tříletým dítětem a už neví, jak jej zabavit," řekla žena.

 

Odběrové místo Covid-19 Zlín - BKNZ - kolona

Zájem o testování na onemocnění covid-19 je ve Zlínském kraji velký, Uherskohradišťská nemocnice poprvé nabídla lidem možnost odběrů i o víkendu. V sobotu i neděli přišlo vždy 170 objednaných, což byl strop, který měla nemocnice o víkendu nastavený, řekl dnes mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

"Uherskohradišťská nemocnice bude ve víkendovém provozu pokračovat, i o dalších víkendech chce mít kapacitu 170 lidí každý den," uvedl Havrlant.

Zájem o odběry je velký také ve zlínské krajské nemocnici, kde se odběry dělaly již druhý víkend. "Do areálu nemocnice v sobotu přišlo 232 lidí, z toho 70 bylo v ambulanci, v odběrovém stanu bylo 162 lidí. V neděli přišlo do odběrového stanu asi 230 lidí," uvedl Havrlant.

 

Odběrové místo Covid-19 Zlín - BKNZ - kolona

Kromě krajských nemocnic se mohou lidé nechat otestovat i v Nemocnici Valašské Meziříčí, která patří do sítě Agel. "Odběrové místo zaznamenalo v minulém týdnu prudký nárůst zájmu o testování. Ode dneška proto nemocnice rozšířila provozní dobu odběrového místa, a to o dvě hodiny denně, z původních šesti na osm hodin denně," uvedla mluvčí nemocnice Radka Miloševská. Odběrové místo funguje od pondělí do pátku. "I nadále je odběrové místo určeno indikovaným pacientům, do naplnění maximálně možné kapacity také samoplátcům, v obou případech je nutné předchozí telefonické objednání," řekla mluvčí.

Zájem o testování se mírně zvyšuje i na odběrovém místě na poliklinice v Otrokovicích na Zlínsku, kde odběry zajišťuje společnost Vaše laboratoře. "Chodí desítky lidí denně, někdy je jich stovka, někdy přes stovku. Lidí mírně přibývá, ale není to enormní nárůst," řekl dnes jednatel společnosti Jaroslav Loucký.

V krajských nemocnicích je možné se nechat otestovat na pěti místech:

Zlín 

COVID ambulance, 20. budova areálu KNTB Zlín

Možnost objednání ZDE. Aktuální informace ZDE. 

Covid-19 - odběrová místa Zlínský kraj - tabulky - Zlín

Stan drive thru, parkoviště vedle budovy Zdravotnické záchranné služby Zlínského Kraje

Covid-19 - odběrová místa Zlínský kraj - tabulky - Zlín drive thru

Uherské Hradiště 

Infekční ambulance (červená), budova E, UHN

Možnost objednán ZDE. Aktuální informace ZDE

Covid-19 - odběrová místa Zlínský kraj - tabulky - UH

Kroměříž

Odběrová buňka vedle lékárny u výjezdu z nemocničního areálu

Aktuální informace ZDE. 

Covid-19 - odběrová místa Zlínský kraj - tabulky - KM

Vsetín

Infekční ambulance Vsetínské nemocnice (pavilon K, Čtyřlístek, vstup z nájezdové rampy)

Aktuální informace ZDE. 

Covid-19 - odběrová místa Zlínský kraj - tabulky - VS

Výsledky na všech těchto odběrových místech jsou známy většinou od 24 do 48 hodin.

autoři: Zdenek Čík , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související