Kvůli letošní neúrodě švestek se bude na Valašsku pálit méně slivovice

28. listopad 2005

Pěstitelé ovoce a drobní výrobci destilátů letos lamentují nad neúrodou švestek a jablek. Nejvíce se to projevuje v tradiční oblasti pálení slivovice - na Valašsku. Počasí tentokrát s ovocnáři zahrálo nehezké divadlo, když jim z jara nabídlo velmi slušnou násadu plodů, aby ji potom v závěru léta zcela zdecimovalo.

Majitel jedné z pěstitelských pálenic ve Valašském Meziříčí Ladislav Bublík připouští, že letošní neúroda je opravdu výjimečná. Pro provozovatele pálenic, kteří neměli rezervy z minulosti, to může znamenat vážné problém. "Sezónu nám jakž takž zachránily hrušky a jablka, ale skutečnost je taková, že jestli vypálíme dvacet až třicet procent z celkového objemu, tak budeme rádi," říká Ladislav Bublík.

Jedinou možností je podle Bublíka vzít paliče a jít stávkovat před parlament. " To je jediná možnost, jak získat dotace. Jenže nás je tak málo, že bychom působili směšně, kdybychom řekli, že se letos neurodilo a potřebujeme na chleba," vysvětluje vzniklou situaci Ladislav Bublík.

Ten se také domnívá, že v regionu vzniklo příliš mnoho pálenic, aby se dnes mohly všechny uživit. "Každý si myslel, že na tom zbohatne, ale bohužel existuje spousta nových pálenic, které nemají co dělat, takže se už tak často nepálí," dodává Bublík. Vzhledem k tomu, že v době, kdy bylo švestek hodně a mohlo se z vydělaných peněz více investovat, není situace v letošním roce až tak kritická. " Co byly příznivé roky, tak jsme nějaké peníze ušetřili a naštěstí jsme je investovali. Dneska jsme sice bez peněz, takže další investice nebudou, ale kdybychom to neudělali, byl by propad větší," doplňuje majitel pálenice Bublík. Podobná neúroda prý byla naposledy v roce 1973.

autor: rv
Spustit audio