Kuchaři a kuchařky ve školních jídelnách v Královéhradeckém kraji často solí víc, než kolik by měli
Školní jídelny v Královéhradeckém kraji solí často víc, než je potřeba. To, že množství soli překračuje normy, zjistili hygienici při většině svých kontrol, které v uplynulém roce ve školních jídelnách provedli.
Čtěte také
„Ze získaných výsledků měření vyplývá, že se obsah soli v 63 procentech případů pohyboval v takovém množství, které překračovalo stanovené normy. Při kontrolách se ukazuje, že solení probíhá ve školních jídelnách často od oka, nebo je obsah soli v recepturách brán pouze jako orientační,“ popisuje mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí.
Technologie, kterou mají hygienici k dispozici, umožňuje měřit obsah soli jen v tekutinách - proto tedy odebírali vzorky pouze z polévek. „Odborné studie ukazují, že pokud je přesolená polévka, pak téměř jistě bude přesolené i hlavní jídlo.“
Prakticky všechny oslovené školy přitom tvrdí, že si ve svých jídelnách dávají na obsah soli pozor.Čtěte také
Hodně důslední jsou třeba v Nechanicích, říká ředitel tamní mateřské a základní školy Jan Čech. „Hlídáme to hodně. To jsou věci, které se velmi sledují ve spotřebním koši.“
A protože v Nechanicích vaří školní jídelna zároveň i pro mateřskou školu, kde jsou normy ještě přísnější, jedí žáci základní školy nejspíš skutečně zdravě. Nemalá část škol ale nemůže obsah soli ovlivnit - jídlo si nechává dovážet.
Třeba malá škola a mateřská škola v Úlibicích z nedalekého Jičína a pedagogové musí často spoléhat na své vlastní chuťové buňky, říká ředitelka Jana Vávrová. „Protože i zaměstnanci se zde stravují, tak když vnímají, že je jídlo více slané, okamžitě volám vedoucí školní jídelny. Ta se většinou omlouvá, že k tomu došlo nedopatřením.“
Čtěte také
Ve školách a mateřských školách se vedení často snaží přemýšlet i dál - v Úlibicích objednávají jídla, která jsou hodně kořeněná, například dršťkovou polévku, jen pokud není zbytí. A prakticky ve všech školách dodržují to, co třeba v Nechanicích.
„Dětem ani nedáváme solničky na jídelních stolech k dispozici, aby si nedosolovaly. To se snažíme pečlivě dodržovat,“ říká ředitel Jan Čech.
Přes veškerou snahu škol tedy kontroly hygieniků dopadly pouze ve třetině případů dobře, pozitivní ale podle mluvčí Veroniky Krejčí je to, že se školy snaží spolupracovat. Kontroly ale mohou čekat i letos. „Měření obsahu soli v polévkách máme v roce 2024 stanoveno jako krajskou prioritu. A to včetně vzdělávání personálu školních jídelen v problematice solení. Kontroly z naší strany tak budou i nadále pokračovat.“
A to v letošním školním roce i v tom příštím.
Související
-
Svačina trochu jinak. Jak se vyhnout označení „biomatka“ a přitom chystat jídlo z kvalitních surovin
Dnešním dětem a jejich rodičům chybí inspirace na zdravé a hlavně chutné svačiny i snídaně. Chceme jim ukázat jak na to, naučit je jednoduché recepty z potravin bez chemie.
-
Základem zdravé výživy dětí je pravidelnost. Obezita často vzniká přebíráním „nešvarů“ dospělých
Ve výživě bychom neměli zapomínat, že dítě není malý dospělý a tedy mu nestačí pouze zmenšená porce obvyklého pokrmu dospělých. Dítě má specifické nároky.
-
Spolek Skutečně zdravá škola představil v Hradci Králové svůj plán na vylepšení veřejného stravování
V Hradci Králové představil spolek Skutečně zdravá škola plán na vylepšení veřejného stravování nejen ve školních jídelnách, ale i v nemocnicích nebo v domovech seniorů.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Saharský prach přichází v poslední dekádě do Česka častěji. V neděli je ale vysoko, popisuje meteorolog
-
Zbraně na Ukrajinu jsou jen hromada železa. Potřebují vycvičený personál, říká plukovník Petráš
-
Úředníci na soudech zvažují stávku kvůli nízkým platům. ‚Snad se podaří najít pochopení,‘ říká Blažek
-
Ve staré Karviné se dobře žilo, spousta lidí by chtěla město zpátky, říká spisovatelka Lednická