Spolek Skutečně zdravá škola představil v Hradci Králové svůj plán na vylepšení veřejného stravování

12. leden 2024 07:39

V Hradci Králové představil spolek Skutečně zdravá škola svůj plán na vylepšení veřejného stravování. Ten nezahrnuje jen školní jídelny, ale také ty v nemocnicích nebo v domovech seniorů. Prezentaci na krajském úřadě sledovala reportérka Adéla Kavříková.

Čtěte také

Hned na úvod upřesním, že spolek Skutečně zdravá škola, který konferenci na krajském úřadě pořádal, je program na podporu kvalitního a udržitelného školního stravování a vzdělávání o jídle. Snaží se třeba o to aby si děti jídla více vážily a věděly, odkud strava pochází a jak vzniká.

Programu dali svoji záštitu ministr životního prostředí a ministr zemědělství a doporučuje ho i Ministerstvo školství jako příklad inspirativní praxe. V sále se mnou bylo zhruba 50 lidí. Většinou to byli zástupci zemědělských svazů, místních akčních skupin, vedoucí pracovníci veřejných jídelen a zřizovatelé škol nebo dalších veřejných institucí.

V kterých zemích a jak se pořadatelé této akce inspirovali?
Například ve Francii. Dopoledne se účastníci konference spojili například s vedoucím oddělení hospodářského rozvoje francouzského departmentu Dordogne.

Čtěte také

Zásadní změnu tam v roce 2021 přineslo politické rozhodnutí, podle kterého do roku 2028 budou muset veřejné jídelny ve Francii nabízet lokální a organická jídla. To má pomoci k udržitelnosti a podpořit ochranu životního prostředí.

Konkrétně v Dordogne tedy vytvořili systém, který podporuje místní produkty a zemědělce. Pomohly k tomu hlavně dotace. V jídelnách používají pouze základní suroviny, které ti místní dodavatelé pěstují. Omezují také množství odpadu a recepty vymýšlí tak, aby byli schopni zpracovat téměř všechno beze zbytků. Ve všech školách používají kompostárny a množství vyprodukovaného odpadu sledují.

Jde tento model aplikovat i u nás?
Tato otázka tady z publika zazněla také. Na celostátní úrovni na ni odpověděl náměstek ministra zemědělství Radek Holomčík z Pirátů.

Čtěte také

Z kraje roku se podle něj povedlo rozjet spolupráci na reformě veřejného stravování napříč resorty.

Upozornil, že vláda nechce jít direktivní cestou a nařizovat povinný podíl lokálních potravin, ale aby bylo co nejsnazší tu změnu provést, chystají velkou míru poradenství a metodické podpory tak, aby to mohli aplikovat co nejdříve.

Mluvila jsem o tom i s náměstkem hejtmana Královéhradeckého kraje Pavlem Bělobrádkem z KDU-ČSL. Podle něj se nejprve potřebujeme inspirovat a nevymýšlet už vymyšlené. Ne všechno podle něj ale jde jednoduše přejmout, protože máme jiné podmínky než například ve zmiňované Francii.

Spustit audio

Související