Většina školních jídelen v Královéhradeckém kraji zatím nechystá další zdražování

20. únor 2023 08:34

Školní jídelny v Královéhradeckém kraji postupně upouštějí od myšlenek na další zdražování obědů, které jim umožnila s účinností od 1. února novela vyhlášky o školním stravování. Zastropované energie a přinejmenším dočasně nižší růst cen potravin - nebo v řadě případů dokonce jejich pokles - zatím školám umožňují vařit za dosavadní ceny. 

Čtěte také

Do jedné ze škol se vypravil s mikrofonem reportér Tomáš Lörincz. Přijeďte ochutnat, vybídl mne ředitel Základní školy Komenského v Trutnově Petr Horčička.

A tak jsem se po několika desítkách let opět ponořil do chutí školní kuchyně. Dušené hovězí se zeleninou tady nechutná vůbec špatně, stejně jako kuřecí vývar.

Zatímco dojídáme, začínají se do jídelny trousit i další děti. Využít mohou třeba i salátový bar s čerstvou zeleninou. Na surovinách se tady rozhodně nešetří.

Čtěte také

„Mohli bychom vařit z levnějších surovin, ale nechceme. Je to o tom, že norma je postavena spíše na složení druhů surovin. Ne na ceně. Máme limit od státu na dotovanou stravu a zbytek dělají další mzdové nebo provozní náklady,“ říká Petr Horčička.

Vejít se do dané částky je náročné, ale jde to. Děti tu doplácejí podle věku strávníka kolem 30 až 40 korun. A najíst se mohou i ty ze sociálně slabších rodin.

„Naštěstí se i s tímto umíme poprat. Pokud přijde někdo, kdo má zájem poskytnout dítěti teplé jídlo, tak mu můžeme zajistit dotační program. Stačí jen, aby měl ochotu vyplnit nějaké papíry a my mu pomůžeme.

Čtěte také

UHO, tedy univerzální hnědou omáčku, v této školní jídelně nečekejte. Vedení kuchyně hledá inspiraci z různých zdrojů. Třeba z odborných časopisů.

„Takže to zkoušíme. Máme tady výbornou jednu paní kuchařku, která vaří skvělá a zdravá jídla. A učí nás to i ostatní kuchařky, říká vedoucí školní jídelny na Základní škole Komenského v Trutnově Hana Hepnarová.

Další zdražování obědů tu zatím neplánují a od úvah o zdražení ustoupili i další oslovené školy, například v Nechanicích nebo v Hradci Králové.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související