Kroměřížská Květná zahrada se uzavře nejdříve kvůli vládním opatřením, pak její okolí čeká rekonstrukce

Spolu s jinými památkami se v pátek 18. prosince uzavře i Květná zahrada v Kroměříži. Jedné z posledních možností prohlédnout si zahradu využil i reportér Českého rozhlasu Zlín.

Ve čtvrtek 17. prosince si lidé mohou naposledy prohlédnout v celé její kráse kroměřížskou Květnou zahradu. Ta se v pátek - stejně jako jiné památky - kvůli vládním opatřením uzavře.

Správa zahrady, zapsané na seznam kulturního dědictví UNESCO, navíc plánuje ještě letos začít s opravami kolonády. Rekonstrukcí projde střecha spolu s vyhlídkovou terasou. Lidem tak až na dva roky zůstane skrytý ikonický pohled na květinové záhony z ptačí perspektivy.

O současnosti i budoucnosti zahrady mluvil reportér Lukáš Veselý s kastelánem kroměřížské Květné zahrady Zdeňkem Novákem.

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.