Kroměříž se přenesla do roku 1848. Ve stínu vřavy z ní dnes znovu prchali poslanci

Rozehnání říšského sněmu v polovině devatenáctého století si připomněli v Kroměříži.

Na Velkém náměstí vyrostly barikády, pochodovali místní ostrostřelci i arcibiskupská garda.

Do hanáckého města se v roce 1848 přesunulo jednání tehdejších poslanců. Ty ale o něco později vyhnala císařská vojska.

Historická slavnost Ve stínu vřavy v Kroměříži

Dopoledne se proto desítky běžců zapojily do Poslaneckého běhu, jeho inspirací byl právě úprk poslanců před vojskem do Hulína. Odpolední slavnost zahájil kostýmovaný průvod městem, ve kterém nechyběl císař František Josef I., na programu poté byly ukázky dobové vojenské výstroje a výzbroje a různá vystoupení.

"Připravili jsme komentovanou přehlídku, která bude připomínat nejen samotnou událost, ale především souvislosti. A to jak vypadala situace ve Vídni, v Praze, proč se sněm přesunul do Kroměříže, připravili jsme si i korunovaci Františka Josefa I, ke které došlo 2. prosince 1848 v nedaleké Olomouci," řekl moderátor akce Evžen Petřík ze spolku Biskupští manové.

Historická slavnost Ve stínu vřavy v Kroměříži

Petřík měl na sobě uniformu arcibiskupské knížecí gardy, která stávala před kroměřížským zámkem do roku 1919. "Je to unikát v rámci republiky, druhou takovou gardu kromě olomouckého arcibiskupa měl jen kníže Schwarzenberg v Českém Krumlově," uvedl Petřík.

Historická slavnost Ve stínu vřavy v Kroměříži

Do programu se zapojil také kroměřížský sbor ostrostřelců. "Bývali něco jako domobrana, nebyli součástí vojska. V době, kdy nebyla armáda, sloužili obraně města," uvedl jeden z ostrostřelců Miloš Malý.

Historická slavnost Ve stínu vřavy v Kroměříži

autor: rv

Související