Podívejte se: V Kroměříži závodily dračí lodě z celé Moravy

Hladinu kroměřížského Bágráku dnes brázdily malé dračí lodě. Město hostilo vůbec první ročník festivalu Malý drak Kroměříž. Na tratích dlouhých 200 a 1000 metrů změřilo své síly 22 posádek z celé Moravy. Kromě domácích družstev přijeli účastníci také z Brna, Zlína, Přerova, Prostějova nebo Kojetína.

Na festivalu se závodilo ve čtyřech třídách. Kategorie sport byla určena posádkám složeným z profesionálů a poloprofesionálů. V kategorii fun si zazávodili nováčci, další dvě kategorie patřily firmám a ženským posádkám. Vlastní vložený závod měly i děti. Akce se konala pod záštitou a v souladu s pravidly České asociace dračích lodí.

Závody dračích lodí v Korměříží

Tradice dračích lodí pochází z Číny, má mytický základ v období před dvěma tisíci lety a váže se k legendě o vlasteneckém básníkovi, který spáchal kvůli zármutku nad tehdejší korupcí sebevraždu skokem do řeky Mi-Luo. Moderní éra těchto plavidel se datuje od roku 1976, kdy se uskutečnil první festival dračích lodí v Hongkongu.

Závody dračích lodí v Korměříží

Do malých dračích lodí se vejde deset pádlujících, bubeník a kormidelník. Podle ředitele závodu Petra Zakopala je pořadatelé festivalu zvolili proto, aby startovalo co nejvíce posádek a jejich vedoucí neměli velký problém je složit.

Závody dračích lodí v Korměříží

U klasických dračích lodí, které jsou o zhruba 1,5 metru delší a pojmou 20 pádlujících, to prý totiž občas bývá potíž. "Dřív bylo větší nadšení, týmy těch 20 lidí poskládali. Teď už dračí lodě mají u nás tradici nějakých 12 let, takže je to těžší. Hlavně pro firemní posádky," uvedl Zakopal.

autor: Libor Netopil

Související