Kroměříž chce koupit pozemky v cihelně. Bojí se navážení nebezpečných materiálů

Kroměřížská radnice chce koupit část pozemků v areálu bývalé cihelny v místní části Vážany.

Chce tím zabránit zavážení dobývacího prostoru materiálem prestab obsahujícím síran vápenatý, což má v plánu společnost Biotrend Morava. Město se obává nebezpečnosti látky, vedení firmy to odmítlo. Koupí se již zabývali radní města, kteří doporučili zastupitelům její schválení.

Pokud se koupě pozemků podaří, bude město podle starosty Jaroslava Němce (nezávislý) moci lépe ochránit obyvatele Vážan i sídliště Zachar před případným navážením nebezpečných látek. "Stručně řečeno, nikdo nebude moci vozit nic na pozemky města bez jeho výslovného souhlasu," uvedl starosta.

Přikoupíme pozemky

Město dosud vlastní pouze pozemky kolem bývalého dobývacího prostoru. "Nyní se předběžně dohodlo s občanem, kterému patří ideální polovina dvou pozemků o celkové výměře necelých 8000 metrů čtverečních. Koupit chce také dva menší pozemky o celkové rozloze přes 300 metrů čtverečních, které městu nabídla jejich soukromá majitelka. Konečné rozhodnutí bude na zastupitelích města," uvedl mluvčí města Jan Vondrášek.

Skládku u vážanské cihelny zaplavuje voda. Kroměříž ji chce zpevnit, dá na to sedm milionů

Skládka v Kroměříži

Kroměřížská radnice nechá zpevnit patu a čelo skládky Zachar u vážanské cihelny.

Těžba ve vážanské cihelně skončila v roce 1996. Majitel větší části pozemků v areálu, podnikatel Igor Mesenský, se již v minulosti pokoušel zavézt areál látkou Otosan, což se setkalo s odporem části místních obyvatel.

Biotrend Morava nyní hodlá navážet do prostor cihelny zemní jílovitý materiál prestab a doplňkově ještě recyklát. Proti tomu vystoupili někteří obyvatelé Vážan i přilehlého sídliště Zachar, stejně jako vedení města a další zastupitelé.

Rozhodne Báňský úřad

Zastupitelstvo Kroměříže již dříve přijalo usnesení, že prostor by se neměl zavážet jiným než inertním materiálem. Lidé v diskusi na květnovém zastupitelstvu vyjádřili obavy z toho, že v prestabu je řada nebezpečných látek, které mohou způsobit poškození zdraví.

Upozornili také na to, že látka je prašná a zamoří město i jeho okolí. Jednatel firmy Petr Stržínek tehdy ČTK řekl, že obavy z toxicity a prašnosti prestabu jsou liché.

O stavebním povolení rozhodne Obvodní báňský úřad v Brně, kroměřížská radnice by měla být účastníkem řízení. Podle starosty chce město dbát především na bezpečnost a ochranu obyvatel i životního prostředí.

Biotrend Morava chce do cihelny navézt 290 000 metrů krychlových materiálu. Podle představ firmy by měl být prostor po zavezení rekultivován na území se zelení, městským mobiliářem a přírodními biotopy.

Prestab vyrábí přerovská Precheza patřící do holdingu Agrofert. Podle výrobce jde o průmyslový sádrovec s obsahem sloučenin železa, který vzniká z výroby titanové běloby. Výrobek má atest, je definovaný jako stavebně technologický materiál pro technickou rekultivaci výsypek, povrchových dolů, zbytkových jam po těžbě užitkových nerostů, odkališť nebo skládek.

autor: pes | zdroj: ČTK

Související