Kroje, tanec i transparenty s dobovými hesly. Zlínem prošel prvomájový průvod dle baťovských tradic

1. květen 2019 15:47

Tradice prvomájových průvodů byla ve Zlíně obnovena v roce 2011. Tehdy se do průvodu podle pořadatelů zapojilo zhruba 500 lidí, dnes už více než trojnásobek. 

Sportovci, hudebníci, mažoretky, ale i řidiči s historickými vozidly a motocykly, se dnes zapojili do prvomájového průvodu ve Zlíně. Jeho organizátoři se hlásí k baťovské tradici, lidé proto nesli transparenty s dobovými hesly. Průvod vyšel z areálu bývalých baťovských závodů, cílem bylo náměstí Míru. Přihlásilo se do něj 1700 lidí, akce je apolitická, řekl Martin Červinka ze spolupořádajícího Avion Big Bandu Zlín.

Tradice prvomájových průvodů byla ve Zlíně obnovena v roce 2011. Tehdy se do průvodu podle pořadatelů zapojilo zhruba 500 lidí, dnes už více než trojnásobek. "Účastníků postupně přibývá," uvedl Červinka.

Prvomájový průvod ve Zlíně prošel od Baťova mrakodrapu na náměstí Míru

Baťovské oslavy práce začínaly jako přátelská setkání spolupracovníků v zahradě vily Tomáše Bati. V době, kdy měla firma Baťa tisíce zaměstnanců, se přelily do ulic města. "Chtěli jsme navázat na baťovské tradice, které byly ve 30. letech pravidelné, že na první máj se chodilo přes celou baťovskou fabriku směrem na náměstí. Průvodu se neúčastní žádné politické strany. Je to pro lidi a, jak říkal Baťa, je to svátek práce a samozřejmě taky svátek zamilovaných," řekl Červinka.

Prvomájový průvod ve Zlíně prošel od Baťova mrakodrapu na náměstí Míru

Dnes šli v průvodu i zástupci města Zlína a Zlínského kraje, studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, tanečníci, dechové hudby, folklorní soubory, kynologové se psy nebo skauti. Lidé si na transparentech v rukou účastníků mohli přečíst baťovská hesla "Nepokračuj na špatné práci", "Pro nás je dobré jen to nejlepší", "V rychlosti je síla", "Učte se jazyky", "Hloupost je vždy nadprodukce", "Lidem myšlení, strojům dřinu" a "Pohyb je život".

První máj se od rána slavil také na zlínském náměstí Míru, vystoupily tam například folklorní soubory. Hojně navštěvovaná je tradičně akce v zahradě Baťovy vily, kterou pořádá Nadace Tomáše Bati. Zaměřená je především na rodiny s dětmi.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související