Nadcházející 74. sezona Městského divadla ve Zlíně nese podtitul Svobodná

30. duben 2019

Podle ředitele divadla Petra Michálka to bude sezona složená z velkých příběhů, kvalitních her světové dramatiky s jasným pojítkem, což je vnitřní svoboda každého z nás.

Nadcházející 74. sezona Městského divadla Zlín ponese podtitul Svobodná. Divadelníci v ní připomenou 30 let od sametové revoluce, zabývat se budou vnitřní svobodou člověka, řekl dnes novinářům umělecký ředitel divadla Patrik Lančarič. Sezona začne v září.

"Získali jsme svobodu, ale co s ní? Co nám třicet let svobody přineslo? To jsou naše klíčové otázky pro nadcházející sezonu," uvedl Lančarič. Podle vedení divadla však nepůjde o "politickou" sezonu. "Chceme se na téma dívat z různých úhlů pohledu. Je to sezona složená z velkých příběhů, kvalitních her světové dramatiky, je tam ale jasné pojítko, což je vnitřní svoboda každého z nás," uvedl ředitel divadla Petr Michálek, který coby autor i režisér připravuje politickou satiru Jednou budem dál.

Chceme opět kabaretní formou zmapovat to, co nás formovalo od okamžiku sametového cinkání klíči až po dnešek.
Petr Michálek, ředitel Městského divadla Zlín

"Chceme opět kabaretní formou zmapovat to, co nás formovalo od okamžiku sametového cinkání klíči až po dnešek. Je to pro divadlo úžasná příležitost, jak nekorektně popsat naši cestu od komunistů ke komunistům," uvedl Michálek. Česká premiéra bude 16. listopadu.

Sezonu zahájí groteska Václava Havla Žebrácká opera v režii Lančariče. Pod režijním vedením Lubomíra Vajdičky uvede divadlo drama Arthura Millera Smrt obchodního cestujícího. "Jde o zamyšlení nad tím, jak mnozí začali po revoluci podnikat, budovat firmu, jak se sen v realitě rozplývá vzhledem k těžkým situacím a okolnostem," uvedl Lančarič. Současnou dramatiku zastoupí černá komedie z novinářského prostředí Glorie dramatika Brandena Jacobse - Jenkinse, která byla v roce 2016 nominována na Pulitzerovu cenu.

Režisér seriálu Kosmo má první divadelní zkušenost. Ve Zlíně bude mít premiéru Saturnin

Sluhu Saturnina ztvární Zdeněk Julina, postavu Jiřího Marek Příkazký

Městské divadlo Zlín uvede v sobotu premiéru inscenace Saturnin.

Tradiční regionální linku divadla bude reprezentovat Osobní poplach od zlínského spisovatele Josefa Holcmana, režie se ujme Břetislav Rychlík. Na konci sezony divadlo uvede Goldoniho komedii Poprask na laguně. "Opět je v tom analogie se současností, jak tady po sobě všichni 'štěkají'," uvedl Lančarič. Divadlo připravuje také třetí část trilogie zachycující osudy rodiny Baťů.

Téma osobní svobody se projeví také ve vizuální podobě nadcházející sezony. Na plakátech budou fotografie herců zachycených při činnostech, které ve svých civilních životech rádi dělají a cítí se při nich svobodní. Marta Bačíková je vyfocena jako vášnivá čtenářka, Marek Příkazký coby muzikant, Luděk Randár jako sportovec, Radovan Král jako rybář či Eva Daňková, která žije na své farmě, s jehnětem v ruce.

autor: Pavel Vacek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.