Kousek od Provodova pojídal dle pověsti pekelník ukradnuté ovce. Vydejte se na Rýsov k Čertovu kameni

Provodov je oblíbeným poutním místem. Krom Maleniska s křížovou cestu a Svatou vodou se ale v jeho blízkosti nachází i zajímavý vrch s tajemnou historií. Na Rýsově naleznete kámen, u kterého dle pověsti čert pojídal kradenou zvěř. 

Málokterý z našich výletových tipů se nachází tak blízko krajskému městu jako Provodov. Obec ležící mezi Zlínem a Luhačovicemi skýtá v lesích kolem sebe hned několik zajímavých útvarů. Jedním z nich je vrch Rýsov, na němž kdysi stával hrad. 

Nejvyšší bod se nachází 536 metrů nad mořem a těsně pod ním ve středověku, za vlády Přemysla Otakara II., stávala dřevěná pevnost. Její životnost však nebyla nikterak dlouhá a za zhruba dvě stě let zanikla. To však není důvodem, proč byste se k Rýsovu měli vydat. Hlavním lákadlem je tajemné skalisko Čertův kámen. 

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Ten kdysi býval součástí rýsovského hradu, dnes je to především zajímavý přírodní úkaz. Jsou v něm početné důlky, rýhy i trhliny, jimž se říká čertovy pece, či čertovy vidličky. Taková pojmenování vycházejí z pověsti, dle které pekelník kradl v širokém okolí ovce i slepice, s nimiž se vracel ke skále, kde zvířata požíral. Pověsti nahrává i fakt, že části skaliska jsou zbarveny do červena, a naznačují tak, že tam kdysi mohla téct krev. 

Jak se k Čertovu kameni dostat? Nejlepší je vyrazit od hostince ve středu obce Provodov, odkud vede po zeleně značená naučná stezka Pod Starým Světlovem. Nejprve musíte jít kousek po silnici směrem na Březůvky, následně se dát prudce vlevo a po zpevněné cestičce pokračovat okolo několika osamělých obydlí přes pastvinu nahoru do lesa. Hned na jeho okraji už cíl o rozměrech jedenáct metrů na výšku a šestnáct metrů na šířku jistě nepřehlédnete. U kamene se pak z naučné tabule dozvíte ještě více informací o lokalitě i pověsti. 

Lokace: Provodov na Zlínsku 
Délka trasy: 1,5 km   
Náročnost: nenáročná  
Vhodné pro rodiny s dětmi

Spustit audio

Související