Koronavirus uzavřel neurologii v Uherském Hradišti. Onemocněl primař, v karanténě je 19 zdravotníků

27. březen 2020 05:55

Tři pacienti byli přeloženi do ostatních nemocnic Zlínského kraje, dalších osm pacientů bylo umístěno na jiná lůžková oddělení v rámci Uherskohradišťské nemocnice

Koronavirem se nakazil primář Uherskohradišťské nemocnice. Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) řekl, že jde o primáře neurologie. Oddělení se uzavře.

Zdravotníci, kteří jdou do karantény, příznaky onemocnění nyní nemají, řekl Čunek. Mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant uvedl, že primář zůstal na začátku týdne doma, necítil se dobře. Výsledek testu se dozvěděl dnes dopoledne. "Vedení nemocnice okamžitě přijalo nezbytná opatření a ve spolupráci s krajskými hygieniky poslalo do domácí karantény pět lékařů a 14 zdravotních sester a dalších nelékařských pracovníků. Oddělení je v tuto chvíli uzavřeno, tři pacienti byli přeloženi do ostatních nemocnic Zlínského kraje, dalších osm pacientů bylo umístěno na jiná lůžková oddělení v rámci Uherskohradišťské nemocnice," uvedl Havrlant.

Pozitivně testovaný primář byl naposledy ve službě v pondělí. Pět pacientů, kteří byli na oddělení na akutních lůžkách, s primářem do kontaktu nepřišlo, byli přijati až později, tři byli nyní přesunuti do jiných nemocnic. "Dalších šest pacientů na standardních lůžkách buď propustíme domů nebo je přesuneme na naše infekční oddělení," uvedl ředitel nemocnice Petr Sládek.

Zdravotníci i pacienti budou testováni o víkendu, kdy už by výsledky mohly být průkazné. "Je to stejná situace, jakou jsme řešili na konci minulého týdne na vsetínském chirurgickém oddělení. Zdravotníci jsou bohužel onemocněním ohroženi ještě více než běžní obyvatelé. Nemohou zůstat doma, pečují o své pacienty v našich nemocnicích, a jsou tak více vystaveni riziku přenosu koronaviru. Podobných případů mezi lékaři a sestrami v celé republice bohužel přibývá," uvedl předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje Radomír Maráček. O akutní neurologické pacienty z Uherskohradišťska se postarají nemocnice ve Zlíně, Vsetíně a Kroměříži.

Před týdnem krajské nemocnice informovaly o nakažené lékařce ve Vsetínské nemocnici a lékárnici v Kroměřížské nemocnici, nakažen byl i lékař na poliklinice v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Tři desítky zdravotníků v nemocnicích musely jít do karantény nebo byli postaveni mimo službu, testy na koronavirus měli poté negativní. Podle Čunka se zatím žádný další případ nákazy mezi zdravotníky v nemocnicích neobjevil.

autor: Veronika Žeravová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související