Koprová omáčka s vejcem a novým bramborem

Jak vaří manželé? To je otázka prázdninových pondělků v Apetýtu. Za receptem se opět vydáváme do kuchyně Josefa a Stanislavy Senohrábkových.

Na Koprovku podle manželů Senohrábkových potřebujeme:

  • 1–2 polévkové lžíce másla
  • 2–3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 l mléka
  • 25 ml 12% smetany na vaření
  • sůl
  • 2–4 polévkové lžíce octa 
  • 2–3 polévkové lžíce cukru krupice
  • vejce
  • nové brambory
  • kopr
  • menší cibuli

Postup:

  1. Uvaříme vejce a nové brambory.
  2. Oloupeme si malou cibuli a nakrájíme jí hodně najemno.
  3. V kastrolu rozpustíme máslo a přidáme cibulku.
  4. Do menšího kastrolku dáme ocet a cukr, povaříme.
  5. Očistíme a nasekáme kopr.
  6. Jakmile začne ocet s cukrem vařit, dáme do něj nasekaný kopr, vaříme asi 2–3 minuty.
  7. Mezitím nám zesklovatěla cibulka, nesmí zhnědnout, zasypeme ji tedy moukou a připravíme světlou jíšku.
  8. Zalijeme mlékem s pokojovou teplotou a povaříme.
  9. Připravený ocet s cukrem a koprem nalijeme do omáčky, promícháme.
  10. Stále omáčku vaříme, přidáme smetanu.
  11. Dochutíme solí, případně cukrem a octem.
  12. Podáváme s vejcem a novým bramborem.
zdroj: Josef a Stanislava Senohrábkovi

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.