Trhací česnekový chléb
Jak vaří manželé? To nás zajímá v prázdninovém čase v pondělních apetýtových receptech. Konkrétně opět míříme do kuchyně manželů Josefa a Stanislavy Senohrábkových do Uherčic.
Na trhací bylinkovo-česnekový chléb potřebujeme:
- 180 g vody
- 20 g rostlinného oleje
- 1 lžičku soli
- ½ lžičky cukru
- 30 g žitné chlebové mouky
- 60 g pšeničné chlebové mouky
- 210 g hladké mouky
- 10-12 g droždí
Náplň:
- 50 g másla
- 3 stroužky česneku
- směs čerstvých bylinek (oregáno, rozmarýn, tymián, bazalka, petrželka)
- 50-100 g strouhaného parmazánu
Postup:
- Zpracujeme těsto.
- Z mléka, cukru, droždí připravíme kvásek.
- Poté přidáme do sypkých surovin a vymícháme.
- Na pomoučeném vále vyválíme obdelník asi 50 krát 30 centimetrů.
- Do rozehřátého másla dáme rozetřený česnek, osolíme.
- Směsí potřeme těsto, posypeme bylinkami a nastrouhaným sýrem.
- Plát rozdělíme podélně na 6 kusů, dáme je na sebe a opět rozdělíme na 6 kusů.
- Ty vyskládáme vedle sebe do formy na biskupský chlebíček, kterou vyložíme pečícím papírem.
- Potřeme zbytkem másla a necháme ještě asi půl hodiny kynout.
- Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.