Trhací česnekový chléb

Jak vaří manželé? To nás zajímá v prázdninovém čase v pondělních apetýtových receptech. Konkrétně opět míříme do kuchyně manželů Josefa a Stanislavy Senohrábkových do Uherčic.

Na trhací bylinkovo-česnekový chléb potřebujeme:

  • 180 g vody
  • 20 g rostlinného oleje
  • 1 lžičku soli
  • ½ lžičky cukru
  • 30 g žitné chlebové mouky
  • 60 g pšeničné chlebové mouky
  • 210 g hladké mouky
  • 10-12 g droždí

Náplň:

  • 50 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • směs čerstvých bylinek (oregáno, rozmarýn, tymián, bazalka, petrželka)
  • 50-100 g strouhaného parmazánu 

Postup:

  1. Zpracujeme těsto.
  2. Z mléka, cukru, droždí připravíme kvásek.
  3. Poté přidáme do sypkých surovin a vymícháme.
  4. Na pomoučeném vále vyválíme obdelník asi 50 krát 30 centimetrů.
  5. Do rozehřátého másla dáme rozetřený česnek, osolíme.
  6. Směsí potřeme těsto, posypeme bylinkami a nastrouhaným sýrem.
  7. Plát rozdělíme podélně na 6 kusů, dáme je na sebe a opět rozdělíme na 6 kusů.
  8. Ty vyskládáme vedle sebe do formy na biskupský chlebíček, kterou vyložíme pečícím papírem.
  9. Potřeme zbytkem másla a necháme ještě asi půl hodiny kynout.
  10. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut.