Kolem Otrokovic se od zítřka jezdí zdarma. A dálnice přes Valašsko na Slovensko je v nedohlednu

31. prosinec 2017 11:10

Od začátku ledna přestanou řidiči platit za jízdu po severovýchodní části obchvatu Otrokovic na Zlínsku, který je součástí dálnice D55. Ředitelství silnic a dálnic navíc plánuje zhruba v polovině příštího roku zahájení výstavby jihovýchodní části obchvatu města.

V dubnu má být podepsána smlouva se zhotovitelem díla. Dálniční ředitelství už má také zažádáno o stavební povolení a chybí mu vykoupit poslední potřebný pozemek.

Naopak stavba úseku D49 z Hulína do Fryštáku se neustále odkládá. Ředitelství silnic a dálnic čeká na rozhodnutí soudu týkající se ochrany zvláště chráněných živočichů, kteří se v trase plánované dálnice vyskytují.

Dálnice má dále vést na Valašsko a napojit se na slovenskou dálniční síť k Púchovu. Jak zmínil ministr, u D49 už bylo vydáno stavební povolení a do přípravných prací stát investoval zhruba 50 milionů korun.

Stavbu však dlouhodobě brzdí ekologové, kterým vadí, že má dálnice vést místy s výskytem vzácných živočichů.

Spolku Egeria se před několik měsíci podařilo dosáhnout vydání předběžného opatření soudu, kvůli kterému není možné v přípravě stavby pokračovat. Původní zahájení stavby bylo plánováno na rok 2008.

Trasa R49
Spustit audio

Související