Končí platnost desítek tisíc řidičáků. Na Zlínsku se musí za měsíc vyměnit 16 tisíc průkazů

7. prosinec 2017
Zprávy ze Zlínska

Kvůli výměně řidičských průkazů míří na úřady na jihu Moravy a Zlínsku rekordní počet žadatelů. Platnost dokladu končí desítkám tisíc lidí. Nejméně vyměněných průkazů je u seniorů.

Do konce roku by na úřady na jihu Moravy kvůli výměně řidičských průkazů mělo zamířit ještě téměř 30 tisíc lidí. A na Zlínsku jde o 16 tisíc nevyměněných řidičských průkazů. Vyplývá to ze statistik ministerstva. Vyměnit se musí průkazy, které byly vydány v roce 2007 s dobou platnosti na 10 let.

Skoro polovina z těchto řidičů patří do kategorie starší šedesáti let. Na Zlínsku si tak průkaz nevyřídilo osm tisíc seniorů.

Na většině úřadů s rozšířenou působností, kam si lidé pro řidičské průkazy chodí, s větším množstvím žádostí v letošním roce počítali a v úředních hodinách posílili provoz na přepážkách pro vyřízení řidičských průkazů.

Například v Brně, se osvědčil systém, kdy lidé předem na stránkách magistrátu vidí, jestli byla už jejich žádost vyřízená. A jestli tedy má smysl na úřad vůbec chodit. Fronty proto nezaznamenali.

Lidé k vyřízení nového dokladu potřebují starý řidičský průkaz, doklad totožnosti, příslušná žádost a také aktuální fotka.

Úředníci doporučují vyrazit na úřad s měsíčním předstihem. Průměrně vyřízení žádosti trvá asi 20 dnů, 5 dnů v tom zrychleném řízení za příplatek 500 korun. Jinak nový průkaz nestojí nic.

Od 65 let mají řidiči povinnost jednou za dva roky podstoupit prohlídku u lékaře, který určí, zda jsou způsobilí k řízení nebo ne. Potvrzení pak musí předložit policistům při silniční kontrole.

autoři: Alžběta Nečasová , Tomáš Fránek
Spustit audio